Etichete

, , , , , , , , , , , ,

O dispariţie care a trecut aproape neobservată. De o lună de zile Radio Prompt Beiuş nu mai există. Cei care îşi ţineau radiourile pe 96,4 FM au avut surpriza, într-o dimineaţă, să nu-l mai găsească. Postul, deţinut de Media Sud Craiova (compania fraţilor Păunescu), dădea semne de oboseală financiară de ceva timp.

Hotărârea de desfiinţare exista de anul trecut, dar a fost amânată de dorinţa aproape nebunească a unui angajat de a-l salva. Traian Luscan, fost redactor şef, a semnat un contract de administrare prin care îşi lua angajamentul ca până la sfârşitul anului 2009 să reducă la zero pierderile. Nu a reuşit, deşi încasările din publicitate au crescut considerabil, conform spuselor sale. Astfel, finalul n-a mai putut fi evitat – studioul a fost dezafectat, iar licenţa predată la CNA. Patronii nu au vrut să vândă societatea, nici s-o cesioneze. Cam aceasta ar fi povestea foarte pe scurt.

Radio Prompt a fost un caz aparte printre radiourile locale din Bihor. Având putere de emisie mult mai mare decât celelalte (emiţătorul din Stâna de Vale bătea până în Arad, Timişoara şi Debrecen) şi o dotare tehnică iniţială de excepţie (pe care posturile din Oradea nu au avut-o niciodată), Radio Prompt ar fi trebuit să zdrobească concurenţa. N-a făcut-o. De ce?

Cred că Radio Prompt a fost victima propriei sale puteri de emisie. Aria mare de acoperire îi conferea statutul de post regional, dar în grila de programe a fost mereu un post local. Spre exemplu, era ciudat şi neinteresant pentru locuitorii din Arad să audă doar dedicaţiile şi mesajele oamenilor din Beiuş şi din localităţile vecine. Un post regional nu se poate face fără corespondenţi în regiunea în care emite, cu programe care să acopere interesele informaţionale ale zonei. Aceasta a fost călcâiul lui Ahile, care s-a tradus într-un minus de audienţă.

Dispariţia Radio Prompt, pe care eu nu aş asocia-o strict cu criza economică, vine să confirme că marea problemă a provinciei este mentalitatea, nicidecum lipsa banilor. La sfârşitul anilor 90, am pus un pariu cu cineva care susţinea contrariul. Am câştigat pariul încă de acum câţiva ani, după ce Televiziunea Transilvania din Oradea (actuala TTV), pornită excelent, cu gânduri mari, echipă bună şi investiţii masive, a ajuns să funcţioneze la nivel de avarie. Din nefericire, cazul Radio Prompt îmi mai câştigă o dată pariul.

Radio Prompt Beiuş a emis în din 1998 până în 2010. De-a lungul celor 12 ani, i-a avut ca directori pe beiuşenii Dan Ispas şi Cristian Moruţ şi pe craioveanul Dan Bălăşescu. Prin redacţie au trecut o mulţime de oameni pasionaţi, cu drag de radio şi presă. Pentru unii, Prompt a fost început de carieră, în timp ce pentru alţii a fost doar o etapă. La fel cum şi Radio Prompt a fost o etapă din viaţa recentă a Beiuşului.