Etichete

, , , ,

Această prezentare necesită JavaScript.

„Cel mai plăcut mod de a cunoaşte geografia, istoria, politica şi poveştile unui loc este să-i bei vinurile.” (L.C.)

Dacă vă veţi întâlniţi cu o sticlă de vin pe care scrie Santomas, să nu o ignoraţi. Santomas  este numele unei regiuni din Slovenia care a aparţinut cândva de Republica Veneţiană. Proprietarul cramei Santomas, Ludvik Lazarij Glavina, este a 4-a generaţie de vinificatori din familie. Străbunicul său făcea vin, bunicul făcea vin, tatăl său făcea vin, iar el face tot vin. A 5-a generatie este deja pe baricade pentru că, da, şi fiica sa se ocupă tot de vinuri.

La invitaţia Centrului de Cultură şi Civilizaţie a Vinului, Crama Santomas a prezentat la Oradea şase dintre vinurile sale. E un privilegiu să deguşti un vin în prezenţa creatorului său. Privirea nu i se deosebeşte cu nimic de cea a unui părinte care îşi admiră fiul în timp ce ia coroniţa pentru premiul I. Distinsul domn Glavina a fost aplaudat la scenă deschisă pentru istoria şi experienţa personală, pentru vinul din pahare şi pentru limba română pe care o stăpâneşte mai bine decât unii politicieni români. Din 24 de hectare de vie şi o pivniţă de 2000 de metri pătraţi s-au născut 6 vinuri pe care le-am testat luni seară la Enoteca Millesime.

Onoarea noastră a fost cu atât mai mare cu cât am fost primii din lume care am gustat Malvazija 2009. La sugestia producătorului, l-am asociat cu bacala, o pastă făcută din peşte uscat, care s-a potrivit de minune. Malvazija merge cu fructe de mare, rizotto, legume cu sosuri albe şi meniuri uşoare, în general. Vinul Casmere este un roze creat de fiica proprietarului, dintr-un tip de strugure foarte închis la culoare. Cu un gust surprinzător, moale şi catifelat, Casmere creează o paletă de gusturi care amestecă izul de miere, fagure şi migdale. Un vin potrivit pentru mâncăruri de vară.

Am trecut mai apoi la vinurile aliment-medicament, cele roşii. Refosk 2009 ne aştepta de câteva ore în carafe, la aerat. Oenologul Dorin Popa l-a descris ca fiind un vin tânăr, modern, cu aromă de zmeură şi gem de agrişe roşii. A urmat un vin care a câştigat două medalii deja, Mezzo Forte 2007, maturat 18 luni in butoaie de stejar de 300 de litri. Un vin cuminte, neagresiv, atat de prietenos încât m-am întristat când s-a terminat.

Călătoria senzorială Sentomas a continuat cu Antonius Refosk 2004, asortat cu trufe pentru o explozie corectă a gustului. 24 de luni a stat vinul acesta în pântecele unui butoi de stejar până să ajungă la tenta amăruie de mure, zmeură şi piper. Pentru final, gazdele noastre ne-au îndemnat să încălcăm regulile – am combinat un Antonius Cabernet 2004, roşu sec, cu ciocolată uşor amăruie, produsă tot de Santomas. După care, cu exces de zâmbete şi nasurile un pic cam roşii, am revenit la banala realitate.

Am mai aflat că:
  • Vinul din vie tânără nu se învecheşte;
  • Din fiecare fir de viţă doar 2-3 struguri ajung în pahar, restul se îndepărtează pentru calitate;
  • Slovenia are o suprafaţă viticolă de 10 ori mai mică decât suprafaţa viticolă a României;
  • Producţia anuală a Cramei Santomas este de 80.000 de sticle, care ajung în 14 ţări.