Etichete

, , , , , , , ,

Ieri, după ce am lansat concursul „Ce, bila mea, e asta?” m-am temut că am ales o temă prea dificilă. De aceea, azi m-am gândit să ofer câte un indiciu pe zi până la ghicirea obiectului. N-am apucat să dau decât unul, că Alex Curpaş a şi ghicit. Am fost şi încă sunt impresionat.

Într-adevăr, bila verde pe care o ţin în mână este una din bilele pline cu gaz toxic VX, pe care Nicolas Cage le scoate dintr-o rachetă ce ameninţa să distrugă oraşul San Francisco în filmul „The rock” (Fortăreaţa). Menţionez că bila nu este o replică, ci este chiar una originală, folosită în film. Iată cum a ajuns în mâna mea.

Sean Connery şi Nicolas Cage în „The rock” (1996), regia Michael Bay.

În primăvara lui 2007 am făcut o vizită unor prieteni foarte dragi din Anglia. Patrick şi Sue locuiesc în Syresham, un sat pitoresc cu vreo 600 de case, aflat la o oră de Londra. Satul a devenit cunoscut după ce, la nici 3 km de el, s-a construit circuitul de formula 1 de la Silverstone. În ultima zi a şederii mele, Patrick m-a dus în vizită la un vecin de-al său. Mi-a spus că omul e implicat în industria filmelor şi că are o mulţime de contracte cu Hollywood-ul, dar nu a ştiut să-mi spună mai multe.

Aşa am ajuns să-l cunosc pe Chris. Deşi vizita noastră fusese anunţată cu doar o oră înainte, Chris ne-a deschis uşa primitor şi, ca un englez autentic, ne-a făcut câte un ceai. Apoi au început discuţiile, mai exact întrebările mele şi răspunsurile lui. Mi-a spus că face machete, obiecte şi costume folosite în filmele americane. Pe măsură ce omul vorbea, ochii mi se dilatau tot mai tare. Cinefilul din mine intrase, fără să ştie, într-un adevărat muzeu al cinematografiei. Când am intrat în camera lui de lucru am început să sar dintr-o mirare în alta ca o minge de ping-pong.

Camera de lucru a lui Chris era dominată de un costum pe care l-a construit pentru Star Trek. Costumul fusese purtat de unul dintre ofiţerii de pe Enterprise pentru o ieşire în spaţiu.

Mi-a prezentat şi una din măştile pe care le-a făcut pentru filmul „The fifth element”. Dacă priviţi cu atenţie vedeţi chiar şi un glonţ, pe care creatura îl încasează într-o scenă de la dl Bruce Willis.

Apoi mi-a arătat bilele din „The rock”, din care a reuşit să păstreze câteva. „Ăsta e gazul VX din The Rock!” am strigat. Chris a râs de reacţia mea şi a fost impresionat că am ţinut minte numele gazului. E normal. Văzusem filmul de 4 ori. 

L-am întrebat cu ce a umplut bilele. Priviţi răspunsul! Iată ce este, de fapt, „gazul letal VX”, care poate ucide un oraş întreg.

Următoarea bucată de istorie pe care am atins-o a fost piesa aceasta de metal. Ce este? N-o să ghiciţi niciodată! Este bucata care rămâne din primul terminator trimis pe Pământ, în filmul „Terminator I”. În „Terminator II”, piesa este distrusă împreună cu un cip. Chris a reuşit să recupereze originalul, deşi mi-a spus că nu a fost uşor.

Lovitura de graţie mi-a dat-o cu machetele lui Yoda şi Darth Vader, pe care Chris le-a făcut pentru „Star Wars” după schiţele celebrului designer Ralph McQuarrie. Acestea sunt matriţele după care a turnat măştile. (Am denumit fotografia asta „The good, the bad and the ugly”)

Cam asta e povestea mea. Felicitări, Alex! Te rog să consideri postul acesta drept premiul pe care il meriţi. E o poveste adevărată pe care nu am scris-o niciodată până acum.