Etichete

, , , , , , , , ,

Pe mine nu m-a surprins refuzul lui Daniel Vulcu de a găzdui în nou-renovata clădire a Teatrului din Oradea concertul de 30 de ani al grupului Celelalte Cuvinte. Că managerul teatrului nu agreează rockul sau că nu vrea să sprijine valorile locale nu cred că i se poate imputa, chiar dacă refuzul său nu dă bine. Eu cred că explicaţia e alta şi am să v-o spun apelînd la cîteva amintiri din copilărie.

După o zugrăveală nouă sau o curăţenie generală în casă, mama interzicea toate activităţile care pînă atunci erau fireşti. Eu nu mai aveam voie să pun postere sau să joc tenis la perete în cameră, tata nu mai avea voie să folosească bucătăria pe post de atelier, prăjelile care periclitau curăţenia pereţilor erau suspendate, descălţatul se petrecea pe terasă, iar cine intra cu pantofii pe covoare era trimis la Canal. Dar, odată cu trecerea timpului şi apariţia primelor semne de murdărie, regulile se volatilizau treptat. După care toată lumea se întorcea la toate păcatele iniţiale.

Cam la fel e şi situaţia Teatrului din Oradea. După atîţia ani în care clădirea a fost în lucrări de renovare, nu e de mirare că cei care o administrează se poartă cu ea ca şi cu o fată mare. Sunt sigur că toată lumea de la teatru preţuieşte acum clădirea într-un mod mult mai profund. Atît de mult, încît dacă li s-ar cere spectatorilor să se descalţe la intrare, nu li s-ar părea prea exagerat. Era limpede că cel puţin pentru o perioadă, Teatrul nu va fi închiriat pentru concerte rock, competiţii de paint ball sau spuma party. De aceea, refuzul lui Vulcu era uşor de anticipat.

Îmi pare rău că Celelalte Cuvinte nu va cînta la teatru. Evenimentul ar fi avut o altă ţinută, iar scena şi logistica ar fi permis o regie de spectacol serioasă. Sunt convins că rockerimea decentă şi inteligentă care face parte din publicul lor nu ar fi făcut absolut nicio pagubă sălii nou-renovate. Rockerii care mai demult rupeau scaune s-au maturizat şi s-au rafinat, la fel ca muzica lui Călin Pop şi a colegilor săi. Paradoxal, pierderea de imagine este a oraşului, nu a trupei. Oradea ratează ocazia de a fi partener oficial al unui eveniment major în muzica rock, transformînd în vorbe goale viitoarele declaraţii politicianiste de genul „Suntem mîndri de Celelalte Cuvinte!”.

La mulţi ani, Călin! La mulţi ani, Marcel! La mulţi ani, Tibi! La mulţi ani, Tinu! La mulţi ani, Ovidiu (şi scuze că te-am înlocuit în poză)!

Programul turneului naţional Celelalte Cuvinte – 30 de ani.