Etichete

, , , , , ,

de Lucian Cremeneanu

Nu-mi vine să cred că scriu despre o casetă audio lansată în anul 2020! Și, totuși, țin în mână carcasa casetei ”Sfinx – Lume Albă (Remastered Tape)”, în timp ce banda rulează în casetofon. Acum câteva zile, prietenul Florin Budeu m-a sunat să-mi spună că are un cadou pentru mine. L-am întrebat ce e, dar nu a vrut să-mi spună. Am încercat să ghicesc, n-am reușit. Și, probabil că n-aș fi ghicit niciodată.

Îngrozitorul an 2020 a început prin a ni-l lua pe Dan Andrei Aldea, dar iată că, ajuns spre final, ne îmbunează cu o surpriză de proporții prin această apariție de excepție. Iată povestea casetei:

Remus Miron este un nume cunoscut în lumea colecționarilor de discuri din România. Sub numele Lektronikumuz a mixat și la diverse festivaluri de muzică din țară. Ca orice colecționar de muzică român care se respectă, Remus Miron deține toată discografia Sfinx pe vinil, dar și alte titluri, în alte formate audio, în care a fost implicat muzicianul Dan Andrei Aldea.

Remus Miron. Foto: electronicbeats.ro

Eu sunt colecționar de viniluri, iar această activitate este doar un hobby. Mă interesează foarte mult audiofilia și îmi folosesc tehnica și skills-urile strict în restaurări audio, remasterizări și orice implică dezgroparea frumosului și a obscurului uitat, apărut în special în anii 60-70.

Anterior, restaurase și alte discuri care au avut defecte din faza de abordare de studio la Electrecord (spre exemplu „Din Nou Acasă„, despre care spune că sună înfundat pe orice format). Cel mai greu proiect de restaurare a fost piesa ”Mai târziu”, înregistrată de Dan Andrei Aldea împreună cu Anda Călugăreanu la televiziunea națională, în 1974. ”Am cerut înregistrarea originală TVR-ului, unica înregistrare care există, dar nu am primit răspuns, așa că am făcut restaurarea din postarea de pe canalul de YouTube al TVR.”

Prima tentativă de re-masterizare a albumului ”Lume Albă” a avut loc în 2005, dar Remus nu a fost mulțumit de rezultat, așa că a repetat operațiunea în 2012. A făcut-o mai mult pentru uzul personal, dar și cu intenția de a-i trimite maestrului Aldea rezultatul. În anul 2016 avea să descopere proiectul de copertă inițial al albumului, realizat de graficianul Daniel Ionescu-Dion, proiect refuzat de cenzura vremii.

Sursă foto: DION – Daniel Ionescu, Facebook

Aveam realizate două demo tape-uri ce am tot zis că i le trimit lui Dan Andrei Aldea. Am tot amânat, din păcate. Iar în ianuarie 2020, când maestrul a plecat atât de subit, aveam să regret enorm că nu am făcut-o. Așa că, am hotărât să scot de la naftalină grafica originală pe care o aveam de la Daniel Ionescu-Dion și să încerc sa fac „dreptate” albumului printr-un mic omagiu.

Așa s-a ajuns ca anul acesta, în plină pandemie, Remus Miron să realizeze, prin eforturi proprii, 75 de casete audio, la nivel de studio profesional, cu varianta remasterizată a albumului ”Lume Albă”. Foarte important, caseta nu este destinată comercializării.

De ce 75? ”Pentru că nu sunt nici multe, nici puține, și pentru că nu am vrut să deranjăm pe nimeni. Pentru că am vrut să fie legat cumva de anul 1975, anul apariției albumului, și pentru că îmi doresc să ajungă doar la cei care trebuie.”

De ce casete? ”În era digitală, caseta audio este lupta împotriva gestului de a da next sau skip. Este o mică întoarcere la sunetul analogic. Vreau să-i fac pe oameni să-și caute și să readucă la viață casetofoanele vechi.”

Prin această re-editare, autorul ei a vrut și să repare câteva mici nedreptăți. Spre exemplu, pe albumul oficial, scos de Electrecord, nici Bibi Ionescu, nici Anca Graterol nu sunt creditați, deși amândoi au avut contribuții la înregistrări. Pe lângă piesele albumului, caseta mai conține câteva bonus-uri, printre care și raritarea ”Mai Târziu”, despre care am scris mai sus.

Dan Andrei Aldea, Oradea, 2014

Personal am ascultat caseta ”în oglindă” cu discul original și vă garantez că varianta remasterizată are foarte multe plusuri. Se simte de la cap la coadă că a fost făcută cu grijă și cu mare respect față de opera artistică. Îmi pare teribil de rău că Dan Andrei Aldea nu a apucat să vadă și să asculte caseta. Sunt convins că ar fi fost măgulit de gest și de realizarea tehnică, în timp ce, cu urechea sa muzicală perfectă, ar fi sfredelit până în cele mai mici detalii sunetul încercând să-i descopere secretele.

Din păcate, rămâne doar mica plecăciune de pe coperta interioară a casetei: ”Dedicăm această producție audio memoriei omului și muzicianului Dan Andrei Aldea.”

Dacă doriți să ascultați albumul, aveți mai jos varianta originală Electrecord, disponibilă pe YouTube.