Etichete
2014, Filarmonica de Stat Oradea, flash mob, Jankó Zsolt, Nagy Kálmán, Oradea
Un eveniment misterios a avut loc astăzi în Oradea. Cu puţin înainte de ora 13, peste o sută de persoane s-au adunat pe strada pietonală, la colţul cu Liceul Ady Endre. 149 de oameni îşi anunţaseră prezenţa pe Facebook. Probabil că nu toţi au ajuns, dar absenţa le-a fost compensată de trecătorii ocazionali. Abia cu câteva minute înainte s-a aflat ce se va întâmpla: orchestra simfonică şi corul Filarmonicii de Stat Oradea vor interpreta deschiderea celebrei „Carmina Burana” de Carl Orff. Iată de ce:
„Nevoia de cultură a oraşului Oradea este o realitate pe care o resimţim cu toţii. Acest motiv, dar şi faptul că ne dorim să aducem ambasadorii culturii muzicale în mijlocul comunităţii, ne-a determinat să dezvoltăm proiectul 5 MINUTE PENTRU ORADEA, în cadrul programului Femina aparţinând Fundaţiei Comunitare Oradea.„
Extras din prezentarea oficială de pe pagina de Facebook a evenimentului 5 minute pentru Oradea.
Imediat după ora anunţată, concert maistrul Nagy Kálmán a dat tonul cu vioara. În câteva clipe a fost înconjurat de colegii săi din orchestră, apăruţi brusc dintr-un local aflat în apropiere. După scurta bucată instrumentală, membrii corului Filarmonicii, deghizaţi până atunci în simpli spectatori, şi-au unit vocile sub comanda dirojorului Jankó Zsolt: „O Fortuna, velut luna, statu variabilis…” După 5 minute şi-au primit aplauzele şi au dispărut la fel de repede pe cum au apărut.
Ce a fost bine
A fost bine să s-a făcut. Personal, de mult îmi doream să văd muzicienii orchestrei simfonice performând într-un loc public. Au făcut-o până la urmă, deşi nu la iniţiativa lor, ci a altora. Lăudabil totuşi că au acceptat.
A fost bine că a fost soare, senin şi cald. S-a văzut cu ochiul liber că oamenilor le-a priit experienţa.
A fost bine că momentul a durat doar 5 minute. Cultura lungă se face pe bani (între 15 şi 21 de lei pentru un concert de durata unui meci de fotbal).
A fost bine că flash mob-ul s-a organizat în faţa grupului statuar al poeţilor maghiari, deşi organizatoarele Bianca Puşcaş şi Sorina Bradea sunt românce. Alte comentarii sunt de prisos.
Ce n-a fost prea bine
N-a fost prea bine că promovarea a fost secretoasă. Ştiam că se va întîmpla ceva pe strada Republicii, ştiam că va fi implicată şi orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat şi… cam atât. De ce nu s-a comunicat mai mult şi mai complet, nu ştiu. Se pare că s-a mizat pe curiozitatea publicului. Riscant! Publicul nu e interesat de curiozităţi la care nu poate afla răspunsul cu un simplu click.
N-a fost prea bine pentru că a cântat doar corul, deşi spectatorii primiseră fluturaşi cu textul cântecului. Din cauza limbii latine, din jenă, neîncredere sau din lipsa unui păhărel de încălzire, spectatorii nu s-au auzit deloc.
Concluzii
Nevoia de cultură nu trebuie să fie a unui oraş, ci a oamenilor săi. Sus-numiţii „ambasadori ai culturii muzicale” nu trebuie aduşi în mijlocul comunităţii, pentru că ei se află deja acolo, în mijlocul comunităţii, la doar 100 de metri de locul flash mob-ului, într-o sală de spectacol pe nume Enescu-Bartok, unde pot fi ascultaţi în fiecare joi seara.
Rămâne de văzut dacă cu 5 minute se poate face primăvară. Dacă evenimentul va reuşi să crească numărul spectatorilor la concertele ordinare ale filarmonicii, atunci va putea fi considerat o reuşită. Dacă nu, va rămâne doar un simpatic exerciţiu de imagine al unei fundaţii. Cu toate acestea, organizatorii merită felicitări.
Eu zic ca e o idee super sa aduci cultura in mijlocul multimii, atunci cand multimea ezita sa intre in mijlocul culturii, asa cum se intampla in Oradea. Pana la urma, daca un concert sau spectacol pierde putin din acel iz elitist, e mai digerabil si mai apetisant pentru un public larg si neavizat. Care acum gusta din plin manelisme si alte forme de pseudo-cultura. Si asta nici nu ar fi atat de rau… Rau e atunci cand consumi NUMAI asta, nu si cultura adevarata…
ApreciazăApreciază
Reblogged this on Anticariat Oradea.
ApreciazăApreciază