Etichete

, , , , ,

Un eveniment misterios a avut loc astăzi în Oradea. Cu puţin înainte de ora 13, peste o sută de persoane s-au adunat pe strada pietonală, la colţul cu Liceul Ady Endre. 149 de oameni îşi anunţaseră prezenţa pe Facebook. Probabil că nu toţi au ajuns, dar absenţa le-a fost compensată de trecătorii ocazionali. Abia cu câteva minute înainte s-a aflat ce se va întâmpla: orchestra simfonică şi corul Filarmonicii de Stat Oradea vor interpreta deschiderea celebrei „Carmina Burana” de Carl Orff. Iată de ce:

„Nevoia de cultură a oraşului Oradea este o realitate pe care o resimţim cu toţii. Acest motiv, dar şi faptul că ne dorim să aducem ambasadorii culturii muzicale în mijlocul comunităţii, ne-a determinat să dezvoltăm proiectul 5 MINUTE PENTRU ORADEA, în cadrul programului Femina aparţinând Fundaţiei Comunitare Oradea.

Extras din prezentarea oficială de pe pagina de Facebook a evenimentului 5 minute pentru Oradea.

Carmina Burana 1

Imediat după ora anunţată, concert maistrul Nagy Kálmán a dat tonul cu vioara. În câteva clipe a fost înconjurat de colegii săi din orchestră, apăruţi brusc dintr-un local aflat în apropiere. După scurta bucată instrumentală, membrii corului Filarmonicii, deghizaţi până atunci în simpli spectatori, şi-au unit vocile sub comanda dirojorului Jankó Zsolt: „O Fortuna, velut luna, statu variabilis…” După 5 minute şi-au primit aplauzele şi au dispărut la fel de repede pe cum au apărut.

Ce a fost bine

A fost bine să s-a făcut. Personal, de mult îmi doream să văd muzicienii orchestrei simfonice performând într-un loc public. Au făcut-o până la urmă, deşi nu la iniţiativa lor, ci a altora. Lăudabil totuşi că au acceptat.

A fost bine că a fost soare, senin şi cald. S-a văzut cu ochiul liber că oamenilor le-a priit experienţa.

A fost bine că momentul a durat doar 5 minute. Cultura lungă se face pe bani (între 15 şi 21 de lei pentru un concert de durata unui meci de fotbal).

A fost bine că flash mob-ul s-a organizat în faţa grupului statuar al poeţilor maghiari, deşi organizatoarele Bianca Puşcaş şi Sorina Bradea sunt românce. Alte comentarii sunt de prisos.

Ce n-a fost prea bine

N-a fost prea bine că promovarea a fost secretoasă. Ştiam că se va întîmpla ceva pe strada Republicii, ştiam că va fi implicată şi orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat şi… cam atât. De ce nu s-a comunicat mai mult şi mai complet, nu ştiu. Se pare că s-a mizat pe curiozitatea publicului. Riscant! Publicul nu e interesat de curiozităţi la care nu poate afla răspunsul cu un simplu click.

N-a fost prea bine pentru că a cântat doar corul, deşi spectatorii primiseră fluturaşi cu textul cântecului. Din cauza limbii latine, din jenă, neîncredere sau din lipsa unui păhărel de încălzire, spectatorii nu s-au auzit deloc.

Carmina Burana 2

Concluzii

Nevoia de cultură nu trebuie să fie a unui oraş, ci a oamenilor săi. Sus-numiţii „ambasadori ai culturii muzicale” nu trebuie aduşi în mijlocul comunităţii, pentru că ei se află deja acolo, în mijlocul comunităţii, la doar 100 de metri de locul flash mob-ului, într-o sală de spectacol pe nume Enescu-Bartok, unde pot fi ascultaţi în fiecare joi seara.

Rămâne de văzut dacă cu 5 minute se poate face primăvară. Dacă evenimentul va reuşi să crească numărul spectatorilor la concertele ordinare ale filarmonicii, atunci va putea fi considerat o reuşită. Dacă nu, va rămâne doar un simpatic exerciţiu de imagine al unei fundaţii. Cu toate acestea, organizatorii merită felicitări.

Lucian Cremeneanu

Publicitate