Etichete
Dan Andrei Aldea, David Bryan, Eurovision, Filarmonica de Stat Oradea, Florin Budeu, Nicolae Dobrin, Pasărea Colibri, Phoenix, Toamna Orădeană, Toma Caragiu
O veste neaşteptată a străbătut internetul săptămâna trecută: Dan Andrei Aldea, muzicianul care a plecat din România în 1981, lăsând în urmă o legendă neterminată, va cânta din nou în ţară!
Spre deosebire de alţi plecaţi, care au preferat să se întoarcă triumfal şi să-şi îngroape legendele, Aldea a lăsat-o pe a lui să crească. Primul său concert în ultimii 33 de ani pe pământ românesc va avea loc la Oradea, în Festivalul Toamna Orădeană. Dan Andrei Aldea va fi invitatul special al grupului Pasărea Colibri pe scena Filarmonicii, într-o seară-eveniment pentru muzica românească. Mi-am ros unghiile vreme de două luni încercând să păstrez secretul despre care ştiam de la iniţiatorul evenimentului, impresarul Florin Budeu. Aşadar, Dan Andrei Aldea din nou în România!
Dar de ce acum şi de ce în Oradea? Iată povestea.
Ideea concertului există din 2006, când Budeu, fan Aldea încă din vremea studenţiei, l-a contactat pe artistul stabilit la Munchen şi i-a făcut propunerea unei cântări. Dan Andrei Aldea a refuzat politicos. În 2012, muzicianul a fost contactat din nou, dar pentru un alt motiv: să-şi dea cu părerea despre soundul piesei „Change”, cu care britanicul David Bryan a reprezentat România la Eurovision în acel an. Trebuie spus că, după emigrare, Aldea nu a stat nicio clipă departe de muzică; a acumulat o experienţă imensă ca muzician de studio, aranjor şi sound-designer. În acelaşi an, el şi cu Budeu s-au întâlnit pentru prima oară, la o bere nemţească.
Ideea a reînviat anul acesta, când Aldea a anunţat că în toamnă îşi face concediul în ţară. Probabil stimulat emoţional de partenera sa de viaţă, care este orădeancă, de data aceasta n-a mai spus „Nu”. Dar a avut o întrebare: „Bine, dar cu cine să cânt?”. Ideea cu Pasărea Colibri a venit tot de la impresar, şi a fost rapid şi unanim îmbrăţişată. Mai rămăsese de stabilit doar momentul concertului, iar Festivalul Toamna Orădeană era ocazia perfectă. Iată cum, după ce ani de zile a făcut doar ceea ce făcuseră şi alţii înainte, Oradea reuşeşte să propună, în sfârşit, un eveniment muzical unic, de amploare şi vizibilitate naţională.
Pentru români Dan Andrei Aldea a fost încă un motiv de întrebare retorică de forma „Cum ar fi fost dacă n-ar fi plecat?”, la fel cum ne întrebăm cum ar fi fost dacă Dobrin era lăsat să joace la Mondialul mexican din 1970, dacă Toma Caragiu n-ar fi murit la cutremurul din ’77 sau dacă trupa Phoenix n-ar fi fugit din ţară. Nu vom afla niciodată răspunsurile, dar mintea e liberă la scenarii. Dacă Dan Andrei Aldea nu ar fi plecat, muzica românească ar fi fost mai bogată, Sfinx nu s-ar fi divizat, ci ar fi ajuns una din cele mai longevive trupe autohtone, iar azi am fi fredonat cu toţii cîteva melodii nemuritoare în plus. Dar, pe de altă parte, mă îndoiesc că am fi avut în România un festival cu numele „Om bun”.
Dan Andrei Aldea, va cânta în 8 octombrie la Oradea. Cine ştie, poate va fi un prim pas spre o întoarcere definitivă. De neratat!
Lucian Cremeneanu
Lulu, postul nu e potrivit aici, dar nu ai rubrica de mesaj privat. Vreau sa-t vorbesc despre o nunta, mareee nunta la care tu ai fost dirijor. Nu pot sa inteleg de ce nu ai scris despre ansamblual „Crisul” si pace „…!
ApreciazăApreciază
Din Puțul modestiei lui Dan Aldea
-Prin natura meseriei și a vieții mele e foarte, foarte greu să mă mai impresioneze cineva.
-Uite cum stă situația, ia-o cinstit, așa cum o auzi: oameni care să cânte lângă mine nu există.
-Încă nu s-a născut keyboarderul care să cânte măcar ca și mine.
ApreciazăApreciază