Etichete

,

Ambasadorul Lions - Castigatorul

Concursul ”Tânărul Ambasador Lions”, etapa regională Nord-Vest (Oradea, 2 Aprilie 2016)

La începutul lunii aprilie am făcut parte din juriul unui concurs de proiecte caritabile adresat tinerilor. Organizator: Clubul Lions 22 Oradea, secțiunea de doamne a Clubului Lions Oradea, una din entitățile care, sub motoul ”We Serve” trage de mulți ani la jugul voluntariatului în România, învățându-i pe oameni să facă fapte bune în mod dezinteresat.

Concursul ”Tânărul Ambasador Lions” face parte din programul ”Oportunități pentru tineret” și are misiunea de a-i obișnui pe tineri cu proiectele caritabile și de a-i transforma în liderii de mâine.

În fața noastră, a juriului, s-au prezentat 7 tineri din Oradea, Satu Mare și Bistrița. Ne-au vorbit pe rând despre ei înșiși, despre experiența pe care o au în voluntariat, dar și în leadership, cea mai recentă obsesie a societății în care trăim. Am fost atenți la structura și coerenţa discursului, la încrederea în sine, limbaj și puterea de convingere, dar, mai ales, la valoarea proiectelor și a ideilor prezentate.

Bianca a prezentat un proiect prin care vrea să atragă copiii spre limba germană, insuficient studiată în școli după părerea ei. Dragoș intenționează să organizeze o serie întreagă de activități culturale, toate culminând cu un concert, iar din banii adunați să i se construiască o casă unei familii sărace. Iulian a gândit un proiect de combatere a folosirii excesive a tehnologiei, de angrenare a tinerilor în proiecte extracurriculare și de promovare a valorilor culturale locale orădene.

Darius a pus la cale un plan complex pentru a-i determina pe elevii din familiile defavorizate să nu abandoneze școala. Proiectul Teodorei este un filmuleț prin care să le arate adolescenților cât de periculoase sunt drogurile și să-i convingă să se țină departe de ele. La fel și al Paulei, care are un dinte și împotriva fumatului juvenil, în timp ce Szintia vrea să construiască o seră din flacoane de plastic, iar din vegetalele ce vor fi cultivate să se gătească pentru oamenii fără adăpost.

Ambasadorul Lions - Locurile I, II si III

Câștigătorii: Nagy Szintia (locul III), Iulian Pavăl (locul I) și Bianca Bănică (locul II).

Cu o singură excepție, toate prezentările au fost ținute în limba engleză. Emoțiile s-au simțit pe ici, pe colo, dar n-au putut atenua deloc maturitatea și curajul celor 7 adolescenți puși pe schimbat lumea prin fapte bune. Toți au spus că vor să-și ducă la bun sfârșit proiectele chiar dacă nu câștigă concursul și, implicit, finanțarea.

În timpul analizei proiectelor și al deliberării, juriul a ajuns la o unanimitate rarisimă. Podiumul a fost identic la 4 din cei 5 membri. I-am acordat locul I lui Iulian Pavăl, elev la Colegiul ”Emanuil Gojdu” din Oradea, locul II Biancăi Bănică, elevă la același liceu, iar locul III l-a primit Nagy Szintia, sosită din Satu Mare.

Iulian, câștigătorul etapei regionale de la Oradea va merge mai departe, la faza națională, iar câștigătorul de acolo va reprezenta România la faza europeană, unde premiile sunt grase: 3500 de Euro pentru locul I, 1500 pentru locul II și 500 de Euro pentru locul III. Premiile nu sunt pentru înghețată, gadgeturi sau vacanțe, ci reprezintă chiar finanțarea proiectelor susținute în fața juriului.

Ambasadorul Lions - Foto de grup

Organizatori, concurenți, juriu.

Mi-a plăcut mult concursul ”Tânărul Ambasador Lions”. Mi-a dat ocazia să cunosc entuziaști, tineri foarte implicați în viața comunității, adolescenți care se gândesc la alții înainte de a se gândi la ei, care știu să facă planuri minuțioase și să le urmărească realizarea. Iar dacă în privința unor programe de voluntariat sunt atât de implicați, disciplinați și riguroși, sunt convins că la fel vor fi și în cariera profesională.

Am plecat de acolo zâmbind. Viitorul sună bine.

Mulțumesc președintei Clubului de Doamne Lions 22, Bianca Pușcaș, pentru invitație și colegilor de juriu Emilia Bradea, Luminița Popa, Bianca Precup și Andrei Negrău pentru excelenta colaborare.

Lucian Cremeneanu

Publicitate