Etichete

, ,

Palatul Vulturul Negru

M-a sunat un amic azi, de Ziua Europei, să-mi spună că nu prea a văzut în presa locală materiale pe tema aniversării. Că e nedrept, că noi, românii, datorăm mult Europei…

Avea dreptate. Înainte de aderare și în anii de după, ziua de 9 Mai era plină de manifestări tematice. Cu timpul ne-am obișnuit, apoi ne-am plictisit și ne-am pierdut interesul. În Oradea anului 2017, un singur steag UE supradimensionat, atârnat de Palatul Vulturul Negru de către grupul apolitic Oradea Civică, le-a adus aminte trecătorilor că e Ziua Europei.

Pentru a compensa lipsa sesizată de amicul meu, am rugat 10 oameni din lista mea de prieteni pe Facebook (câte unul pentru fiecare an de la integrare) să facă un exercițiu de imaginație și să îmi răspundă la o întrebare:

”Cum ar fi fost viața ta astăzi dacă România nu ar fi aderat la Uniunea Europeană?”

Gheorghe DejeuGheorghe Dejeu, sociolog

As fi învățat limba rusă, m-aș fi plimbat cu Moskvich-ul meu 408, nu aș fi fost în vacanță în Italia sau Austria. Șomajul ar fi fost mai mare, pentru că ar fi fost mai greu pentru români să emigreze, dar marele câștig ar fi fost că toți țiganii ar fi rămas acasă și și-ar fi adus contribuția la bunul mers al țării. Ordonanța 13 ar fi trecut fără probleme, ungurii din Ardeal s-ar fi mutat toți în Ungaria, la facultatea de Medicină din Oradea am fi avut 10 grupe de nord-coreeni în fiecare an, iar cei din UE ar fi avut despre români o părere mai bună.

Luminita PopaLuminița Popa, director corporactive consulting

Dacă România nu adera la UE, astăzi nu aș fi avut experiența a cinci ani de implementare fonduri europene, nu eram managerul care sunt astăzi, nu eram omul liber (care nu stă la vamă cu orele și la coadă la ambasade cu zilele), nu eram persoana cu pașaportul plin de ștampile.

Orlando BalasOrlando Balaș, profesor

Nu ar fi fost nimic diferit. Aș fi fost tot profesor, tot în România, pentru că aderarea la UE a venit prea tîrziu față de momentele cînd puteam să fiu / să devin / să rămîn profesor la o școală sau universitate din Europa, dar nu aveam cetățenia potrivită. Material nu ar fi fost probabil nici o diferență, mai ales că aveam deja libertatea de circulație fără vize, dar ceea ce am în plus acum este demnitatea de a fi cetățean al proiectului de conviețuire bazată pe respectarea demnității umane numit Uniunea Europeană. Fără acest statut mai mult ideal decît dotat cu vreun avantaj practic m-aș fi simțit ca un cetățean al Albaniei sau Macedoniei.

Sebi TontSebi Tonț, fotograf

Dacă România n-ar fi fost in UE, atunci instrumentele anti-corupție nu s-ar fi dezvoltat de la sine, ceea ce ar fi făcut ca binomul partid-servicii secrete să prindă puteri nebănuite și transforme țara într-o feudă gri, cu o clasă conducătoare atotputernică, iar restul populației zbătându-se într-un capitalism dubios. Legat strict de mine, probabil aș fi mai frustrat, mai obosit și mai sărac.

Florin CiucasFlorin Ciucaș, jurnalist

Dacă România nu ar fi aderat la UE, astăzi, în loc să fiu jurnalist şi redactor şef al săptămânalului Bihoreanul, aş fi, poate, şef de cameră la Penitenciarul Oradea, responsabil cu munca educativă şi biblioteca instituţiei, eventual editor al Gazetei de perete Penitenciarului. Asta după ce aş fi fost condamnat la mulţi ani de închisoare cu executare, în baza unui Cod Penal care ar sancţiona drastic calomnia, insulta şi ofensa adusă autorităţii (poate părea hilar, dar erau prezente în legea românească), de către un complet format din domnii judecători Mircea Puşcaş (azi încarcerat pentru corupţie) şi Ovidiu Galea (azi trimis în judecată de DNA pentru fals în declaraţii). În concluzie, long live Europe!

Mircea PricajanMircea Pricăjan, scriitor

„Sunt un emigrant român. Dacă n-a venit Europa la mine-n România, m-am dus eu la ea. A fost bine în UK. Dar acum trebuie să mă mut din nou. Europa îmi fuge de sub picioare, apparently. Nu-i bai. Franța îmi surâde, ne surâde tuturor zilele astea. Nu cedez. Până la urmă, cât de greu poate fi? Eu deja graseiez.”

Alina Maria BalajAlina Maria Balaj, studentă

Probabil că nu aş fi putut realiza atât de facil cât de asemănători suntem cu cetățenii statelor occidentale, dar în acelaşi timp diferiți. Pe de altă parte, timpul s-a comprimat pentru mine şi poate pentru întreaga țară odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Aşadar, viața mea fără aderarea României la UE, ar fi fost cu siguranță diferită!

Picky AxintePicky Axinte, solist vocal

Din punctul meu de vedere, viața mea ar fi mai sigură, educațional vorbind (bunul simț care lipsește). Timpul petrecut alături de familie ar fi fost mai mult. Uniunea Europeană a adus și lucruri bune, poate mai neînsemnate pe plan personal, dar și multe lucruri inutile.

Oltea ZamboriOltea Zambori, specialist PR

Știu sigur că n-aș fi făcut ce fac azi. Probabil aș fi rămas un om de vânzări, complet nemulțumit de viața pe care o duce. N-aș fi învățat atât de multe vizitând alte țări și cunoscând alți oameni, cu alte mentalități. Aș fi rămas o ignorantă în multe privințe, asta e sigur. E bine că ăsta e doar un exercițiu de imaginație, Europa e frumoasă cu bune și cu rele, iar noi, oamenii de-o locuim, suntem mai buni împreună.

Bogdan BacilaBogdan Băcilă, jurnalist TV

Prima data când am realizat că facem parte dintr-o mare familie, legată prin multă istorie, a fost când am ajuns prima dată la Praga. Şi m-am simţit al naibii de mândru! Nu ştiu exact ce a trezit în mine aceste sentiment de apartenenţă, dar pur şi simplu mi-a dat foarte multă speranţă. Fără UE viaţa mea şi noastră s-ar fi desfăşurat într-un ritm anemic, cu umilinţe prin vămi, oraşe triste, cu investiţii nesemnificative şi multă incertitudine. Pe cei care Uniunea Europeană nu-i satisface îi invit să viziteze Ucraina sau Moldova ca să-şi facă o idee mai clară despre ce e vorba…

Lucian Cremeneanu

Publicitate