Etichete
O campanie electorală costă enorm. Politicianul sau partidul, oricât de potenţi financiar sunt, nu o pot finanţa singuri. Aşa că apelează la sponsori.
„Dă-mi nişte bani, că îţi dau şi eu după ce câştig!” Astfel se creează obligaţiile şi se nasc viitoarele acte de corupţie: licitaţii trucate, contracte cu dedicaţie, lucrări supra-evaluate etc.
Aproximativ 60% din banii unei campanii electorale naţionale se cheltuie pe reclame radio-tv, apariţii în talk-show-uri, publicarea de machete şi articole în ziare. Bani care ajung la presă. Iată cum, indirect, presa devine complice la fraudele ce urmează.
Campania electorală ar trebui să fie ori gratuită, ori desfiinţată.
Ar trebui… Dar vezi tu o televiziune comerciala sa emita fara sa ia un ban din asta? Sau un ziar sa faca reclama fara sa incaseze ceva pentru suprafata ocupata? Mai greu! Ar merge in cazul televiziunii publice, care si asa e platita de noi toti!
ApreciazăApreciază
Mai exista si ideea finantarii transparente a campaniei electorale. Da, se poate. E nevoie insa pentru asta de cultura politica. N-avem nici din asta, stiu…
ApreciazăApreciază
Nu, pentru că banii daţi de sponsori trebuie recuperaţi. Ei nu fac donaţii, ei fac investiţii atunci când sponsorizează o campanie electorală. Iar datoria nu se plăteşte din buzunarul fostului candidat, ci din fondurile la care acesta are acces din funcţia câştigată.
ApreciazăApreciază