Etichete

, ,

Caricatură preluată de pe vidu.ro

Am primit recent un email de la unul din cei mai respectabili oameni ai oraşului. Ecologist convins, omul mi-a trimis câteva rânduri aranjate în formă de pom. Mesajul, extrem de bine documentat, era înmărmuritor: un fag batrân de 100 de ani şi înalt de 20 de metri curăţă într-o zi 18 kg de dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm.  Ca să se compenseze tăierea lui, ar trebui plantaţi 2000 de puieţi. Preţul operaţiunii de plantare – 100.000 de lei. Rugămintea onorabilului expeditor era să postez mesajul în formă de copac la mine pe site. N-am facut-o, deşi sunt verde pe interior ca o păpădie. De ce n-am făcut-o?

Oamenii care taie arbori fără să le pese de viitor nu citesc site-uri sau bloguri. Ei ajung seara acasă obosiţi, îşi numără banii, îşi pupă copiii şi îşi ascut drujbele pentru a doua zi. Şefii lor ajung şi ei acasă obosiţi, îşi numără banii, îşi pupă copiii şi dau câteva telefoane pentru a doua zi. Iar a doua zi, avizele ilegale pentru tăierea pomilor vor fi semnate. Nici pe unii, nici pe alţii nu-i interesează de protestele ecologiştilor, pe care nu i-ar înţelege nici dacă ar fi arbori. Cu atât mai puţin le pasă de lege.

Luptăm degeaba. Oamenii care citesc un astfel de mesaj ştiu că nu e bine să defrişezi fără cap, ştiu că nu e bine să se facă blocuri prin parcuri, ştiu că betonul ucide lent. Dar nu au nicio putere. Oamenii care taie fără remuşcări un arbore secular nu pot fi opriţi prin câteva mesaje inofensive, de altfel mult prea civilizate pentru ei. În schimb, poate să-i oprească o pereche sănătoasă de cătuşe. Sau câţiva ani petrecuţi departe de casă. Sau chiar suma aceea de 100.000 de lei sub formă de amendă penală.

Până când lucrurile acestea nu se vor întâmpla, vom continua să mergem pe două linii paralele. Noi vom apăsa butonul „Send”, ei vor apăsa butonul „Cut”. Noi ne vom îmbrăca în verde, ei ne vor stropi cu roşu. Noi ne vom lega de copaci, iar ei îi vor tăia cu noi cu tot. E o luptă inegală şi ineficientă. Şi, în fond, de ce ne agităm atâta? Aţi văzut cumva copaci în Mad Max, Matrix sau Odiseea Spaţială 2001?

Lucian Cremeneanu

(Șapte Seri, 7 octombrie 2009)

Publicitate