Etichete

, ,

Doi vecini sapă în faţa geamului de la bucătăria mea. Feliază cu hârleţele exact bucata de pământ pe care plănuiam eu să plantez iarbă. După o jumătate de oră, plin de remuşcări pentru că nu particip la efortul colectiv, deschid geamul şi mă predau:

– Spor la muncă! Îmi pare rău că nu vă ajut, dar nu mă pricep.

– Nu-i bai, zice unul. Săpăm noi. Mai săpăm, mai vorbim…

– Vreţi să plantaţi ceva? Eu mă gândeam că ar arăta bine cu iarbă.

– Punem nişte pătrunjel. Să aibă oamenii de unde lua când au nevoie.

Hm! Pătrunjel. Tot mai bine decât varza de dinainte. Continui să-i privesc de sus cum sapă domol. Mă simt cumva vinovat, de parcă vecinii mi-ar fi argaţi. Brusc îmi aduc aminte cum trebuie procedat cu clăcaşii:

– Beţi o pălincă?

– Eu nu, zice cel mai în vârstă.

– Eu beau un deţ, dacă îmi dai şi apă.

Torn o pălincă de Satu Mare într-un pahar şi sper că nu va fi prea mic. Îl pasez printre gratii. Pălinca se topeşte repede şi e stinsă imediat cu apă. Iau paharele înapoi şi realizez că mă simt mai bine. Vinovăţia mi-a trecut. Am făcut şi eu ceva, am contribuit şi eu cumva. Sunt parte din echipă. Le urez spor la muncă şi închid geamul. „Pălincă bună, nu te arde gâtul” mai apuc să aud şi se face linişte.

Lucian Cremeneanu

Ieri, cremeneanu.com a împlinit 5 ani. Un prieten îmi sugera pe Facebook să dau de băut. Uite că am dat! Vorba proverbului, nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte.

Vă mulţumesc tuturor pentru vizite, suport şi comentarii.

Publicitate