Etichete

, , , , , , ,

Ilarion Ionescu-Galati

Valentin Șerban și Ilarion Ionescu-Galați pe scena Filarmonii Oradea (foto: Facebook)

Orchestra e acordată și așteaptă să-i vină dirijorul. Publicul se foiește discret în scaune a nerăbdare. De după cortina roșiatică, trasă de o mână invizibilă, apare un tânăr de vreo 20 de ani, cu vioara și arcușul în mână. În spatele lui, cu mers mai greu, un om care a început studiul muzicii în 1941. Aplauzele de bun venit se izbesc de pereții sălii aproape pline și se răspândesc pretutindeni.

Juniorul urcă pe scenă și le primește frontal. Seniorul s-a oprit, discret, lângă colțul scenei. E modul său de a scoate în față generația de mâine și poimâine. Abia când palmele se opresc, dirijorul urcă la pupitru. Caietul program îl descrie drept „un muzician cu auz remarcabil și necruțător, un pedagog abil, un pasionat al artei sale, un exigent flexibil, un muncitor neobosit, un om de spirit”. Este dirijorul Ilarion Ionescu-Galați. O somitate!

Așa a început seara de 10 aprilie 2014, una din cele mai reușite ale Filarmonicii orădene din această stagiune. I-a fost dedicată uriașului Ceaikovski. Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 și, după pauză, Simfonia a IV-a în Fa minor, op. 36. Orchestra condusă de Ionescu-Galați cu gesturi minimaliste, ca de general de oști, a sunat impecabil, de-a dreptul entuziasmant!

Reacția de final a spectatorilor a fost atât de copleșitoare, încât, fapt mai rar întâlnit, dirijorul și orchestra au oferit un bis – celebra melodie scrisă de românul Vladimir Cosma pentru coloana sonoră a filmului „Omul cu un pantof roșu” (în original „Le Grand Blond avec une chaussure noire”, din 1972, cu Pierre Richard). Am ieșit de la concert cu o mare dilemă: cine a fost cu adevărat vedeta serii, Piotr Ilici Ceaikovski sau Ilarion Ionescu-Galați?

Lucian Cremeneanu

P.S. Înregistrarea în care însuși compozitorul Vladimir Cosma își dirijează lucrarea are doar 25.729 de vizionări pe YouTube la momentul scrierii acestui articol. Merită mult mai multe.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lH_8SeSPUM8]
Publicitate