Etichete

, , , , ,

46

Dacă n-aţi ştiut de concertul de la Oradea al Loredanei (de joi, 3 aprilie, la Teatrul regina Maria) să nu vă miraţi! Spectacolul a fost afişat în urmă cu câteva luni, în plină iarnă, când a început şi vânzarea de bilete. Artiştii din România încep să acţioneze ca cei de afară. Nu toţi, ci doar cei care îşi permit. Iar Loredana îşi permite.

GALERIE FOTO

Eram curios cum arată publicul Loredanei. N-am avut surprize. Soţi veniţi pentru soţii, părinţi veniţi pentru copii, doamne şi domnişoare venite din pură admiraţie, cupluri de tineri şi mai puţin tineri deopotrivă. Public eterogen, oameni cu dare de mână (un bilet a costat 100 de lei). Dar, indiferent de motivele ce i-au adus în sală, Loredana le-a depăşit tuturor aşteptările.

A fost mai mult decât un concert, o simplă înşiruire de cântece. Loredana Magic a fost un spectacol complex, construit în jurul cuvântului „magic”. Iar magia s-a creat prin orice: lumini, umbre, dansuri, costume, numere de magie, lasere, virtuozităţi instrumentale. Totul centrat în jurul personajului principal – Loredana, plină de energie, profesionistă până în detalii. Nimic improvizat, totul calculat la secundă şi la milimetru.

La fel ca Madonna, care se fereşte de cântecele ei din anii ’80, şi Loredana s-a atins minimal de începuturile sale muzicale (O fată singură în noapte, Lasă-ţi mâna peste ochii mei şi Bună seara, iubito, la final). Diva pop a pornit în turneu cu un set proaspăt de cântece, produse şi promovate de industria ridicată în jurul ei (Vreau toată noaptea, Sunt femeia ta, Apa, Nu ştiu cine eşti, Lumea ta). Saltul în trecut s-a făcut cu reprizele folclorice, de mare priză la public, şi momentul de omagiu adus Mariei Tănase, un adevărat model artistic pentru Loredana.

Show-ul a avut mai multe momente de vârf, dar două au fost memorabile: cele în care artista şi-a ridicat publicul în picioare la hiturile Zig-Zagga şi Lele, puse în scenă cu intro-uri irezistibile. Atmosfera, un pic cam cuminte la început, s-a încălzit gradual. Momentele de explozie şi de acalmie au fost alternate perfect, la fel şi cele muzicale cu magia sau scamatoria. Invitaţii Loredanei, printre care Amir şi Marius Marin de la Vocea României, au completat spectacolul şi i-au dat divei câteva momente de respiro.

„Câte ţinute va schimba Loredana?” a fost una din curiozităţile mele. Am numărat 11, fiecare spectaculoasă în felul ei – o haină cu leduri albe, pantaloni scurţi şi bustieră negre, rochiţă albastră, vaporoasă, asortată la perucă de aceeaşi culoare, un costum cu tentă orientală şi perucă roşie ca focul, costume de inspiraţie folclorică, o rochiţă de dantelă albă, o haină neagră cu flori uriaşe brodate, năframă oltenească, costum de carnaval, bodysuit negru şi, la final, o rochie argintie ca de sirenă, cu solzi orbitori şi decolteu adânc, dar decent.

Timp de două ore, Loredana a dat tot – a cântat, a dansat, a levitat, a sărit, a bătut toba, într-un show perfect echilibrat, nici prea lung, nici prea scurt. O combinaţie de concert pop, iarmaroc balcanic şi petrecere românească. Un spectacol cu finalizare prelungită, la sfârşitul căruia Loredana a stors maximum de aplauze din cei 600 de spectatori. Un concept care, sunt convins, va schimba arta de a da un spectacol în România.

Lucian Cremeneanu

Publicitate