Etichete

, , , , , , , ,

00

Ce ironie! Tocmai în anul în care lotusul e pe cale să dispară din arealul bihorean, numele îi este revitalizat pe frontispiciul unui hotel de 5 stele recent inaugurat: Lotus Therm Spa & Luxury Resort. Am fost în Băile Felix și l-am testat pentru o seară, o noapte și o dimineață. În total 16 ore. A fost o serie interesantă de asemănări și deosebiri. Din fericire, mai multe deosebiri.

Am primit o cameră dublă (371 de lei, mic dejun inclus) de la etajul VII, care mi-a adus și un bonus: o priveliște minunată a pădurii din Felix peste care apusul de toamnă colorase frumos cerul. Camera, foarte prietenoasă și confortabilă, te face să te simți ca acasă de cum îți dai jos pantofii. Mocheta e moale, cromatica este foarte delicată cu privirea, iar sistemul de iluminat contribuie decisiv la starea de bine.

01

Un pat dublu cu o saltea excelentă (mi-a fost milă de munca celor de la housekeeping, altfel aș fi desfăcut așternuturile să văd ce marcă este), două fotolii perfecte pentru citit, privit la tv sau altceva :), un dulap spațios cu seif, un frigider, un birou combinat cu masă de machiaj, și un televizor cu 74 de canale și diagonală mare, adaptat perfect la dimensiunea încăperii, plus internet (cablu și wi-fi) care merge brici.

Mă aşteptam să găsesc şi un aparat de ceai și cafea, dar acesta este specific mai mult hotelurilor business. Fereastra este largă și generoasă cu privirea dacă tragi perdeaua. Dar, atenție! Geamul oscilobatează în exterior cu deschiderea în jos, ceea ce în combinație cu pervazul foarte lat poate fi periculos pentru copii.

10

Baia este un pic mai mică decât m-am așteptat. Dacă soția e la oglindă, luați-vă gândul de la alte activități în același spațiu. Este, în schimb, dotată cu telefon și instalații sanitare a căror calitate o simți de la prima atingere. Nu are cadă, dar cabina de duș este spațioasă, îi lipsește doar o zonă de așezare pentru persoanele mai în vârstă. Atenție la opritorul de ușă de lângă vasul de toaletă! Eu i-am tras două șuturi care mi-au adus niște stele verzi neincluse în ofertă.

02

Biroul de sub televizor are un capac mobil care se transformă în oglindă pentru machiaj şi deschide un compartiment ideal pentru mărunțișurile din poșetele damelor. Acolo am descoperit o mică eroare de curățenie, nepermisă la 5 stele: câteva bucăți de hârtie rupte. O problemă minusculă față de ce am descoperit în coșul de gunoi când m-am cazat în urmă cu câţiva ani la Marina Bay Sands din Singapore: un scutec folosit! 😦 Deci am trecut bucățelele de hârtie la capitolul ”Nu-i bai”.

Frigiderul este bine căptușit cu alcool, dulciuri și răcoritoare. Prețurile nu sunt tocmai insultătoare dacă te gândești că cel mai apropiat ABC se află la o juma de kilometru distanță: un baton Snickers sau Mars costă 10 lei. Din păcate, frigiderul este închis într-un dulap, ceea ce îi îngreunează schimbul de căldură și funcționarea corectă, iar pe termen lung va genera consum mare de electricitate și îi va scurta durata de viață.

03

Am avut o surpriză când am căutat în cameră meniul pentru room-service. Nu l-am găsit! Am sunat la recepție (după ce am căutat numărul în mapa de pe birou, căci interioarele nu sunt trecute pe aparatul telefonic) și, în fix 4 minute, un ospătar ultra-amabil a fost cu el la ușă.

Lista de meniu mi-a provocat o altă surpriză amestecată: pe cât de sărăcăcios îi este aspectul grafic – tradiționalele coli A4 în folii de plastic transparente – pe atât de amplă e selecția de bucate. De la tradiționalele File de porc à la Bihor sau Șnițel vienez, până la Somon cu orez și sparanghel sau Chateaubriand în sos de whisky. E nevoie de ceva timp pentru a-l citi în întregime și vă asigur că e o lectură plăcută. Room-service se poate comanda până la orele 23.

06

Unul din cele mai grozave atuuri ale hotelului Lotus Therm este că în maxim un minut poți să ajungi din cameră în aquapark. Îți pui halatul și papucii pe care le găsești în dulap și chemi liftul. Timpul de un minut este realizabil doar în afara orelor de vârf, căci, deși are 180 de camere, hotelul e dotat cu doar două lifturi, unul mare și unul mic. Iar cum în Băile Felix lumea vine cel mai adesea pentru leneveală, pe scări nu prea circulă nimeni.

Ajunşi la Felixarium (să mă ierte Zâna Apelor Termale, dar numele ăsta sună ca dracu), așteptați-vă la o altă mică ciudățenie românească: deoarece cu prosoapele din cameră nu ai voie la bazine, la recepția aquaparcului ți se dau alte prosoape, însă doar în schimbul unui vaucer pe care l-ai primit la check-in. Când ieși de la bazin și returnezi prosopul, primești voucerul înapoi, pentru ca la check-out să îl predai la recepție. Un pic complicat, dar perfect explicabil: oamenii fură prosoape din hoteluri mai rău ca băieții deștepți de la bugetul de stat.

11

Odată trecuţi de asta, experiența în aquaparc este excelentă. Designul interior este foarte bine făcut, lucrarea e executată cu atenţie la detalii, adică în zonele acelea unde, de obicei, răbdarea românească se termină. Interiorul e colorat în tonuri deschise, relaxante și optimiste. Înălțimea cupolei previne înăbușeala (pe timpul verii acoperişul se deschide), iar spațiile de trecere sunt optimizate în cele mai multe cazuri. 

Există şi două tobogane (cel verde este mai scurt, cel portocaliu, mai lung) și vegetație luxuriantă care o duce foarte bine în interior (am auzit că plantele au costat pe la 100.000 de Euro). Bazinele pentru copii au adâncimi între 0,30 și 0,70 m, iar cele pentru adulți nu trec de 1,30 m.

Pentru mine, bazinul vedetă a fost cel de înot, amplasat în exterior, cu adâncimea de 1,50 m și apa un pic mai rece, pe la 28 de grade. Cel mai mare bazin din exterior nu s-a întâlnit încă cu apa – va fi deschis abia în sezonul cald, atunci când, probabil, vor putea intra în aquaparc și cei care nu sunt cazați în hotel.

12

Deocamdată nimeni din hotel nu știe când se va putea intra și din exterior, așa cum s-a anunțat la deschidere, dar infrastructura (căi de acces, vestiare, cititoare de ceasuri pentru credit) există. Aquaparc-ul e deschis între 8 și 20, ceea ce nu prea oferă tihna unei sesiuni de inot înainte de micul dejun. Dar, după cum spuneam, oamenii vin în Felix cel mai adesea pentru leneveală.

Restaurantul Ambra, aflat la nivelul -1, este un soi de purgatoriu în care se întâlnesc standardul de 5 stele cu meniul bufet de 3 stele și treningurile fără nicio stea. Pentru cină am optat, la fel ca majoritatea, pentru varianta bufet suedez (50 de lei pe persoană). Hrană bună, fiecare tip de bucate a avut gustul corect, ca o mâncare gătită acasă de o gospodină pricepută. Dar pentru rafinamente de 5 stele e nevoie să comanzi din meniul à la carte de care am pomenit mai sus.

13

Trei tipuri de vin la discreție (la dozator, ce-i drept, dar plăcute), deserturi faine și un serviciu impecabil au completat experiența. Atitudinea personalului de la Lotus Therm este fără cusur. Nu țin minte când mi s-a mai răspuns în România cu ”Eu vă mulțumesc!” atunci când mulțumeam pentru o farfurie. Sper să îi țină mult timp de acum înainte.

08

După cină, am întrebat la recepţie dacă pot să vizitez apartamentul VIP, încă nedeschis publicului. Un agent de pază îmbrăcat ca un portar de la Ritz ne-a condus şi ne-a deschis uşa. Am rămas mască! Apartamentul are două dormitoare, o bucătărie şi un living room spaţios, plus o terasă enormă cu un jacuzzi plantat în mijloc. Peste 100 de metri pătraţi în total! Totul la mai puţin de 300 de euro pe zi (1170 de lei, mic dejun inclus), bani la care în multe hoteluri de 5 stele din Europa nu primeşti nici măcar o cameră dublă. Teoretic, turiştii străini sau românii cu dare de mână ar trebui să se bată pe el. 

09

Am avut o noapte liniștită, chiar dacă luna plină m-a ținut treaz câteva ceasuri. În hotel era liniște, iar dacă aquaparcul ar fi fost deschis, mergeam să înot. S-a deschis abia la 8 dimineață și am fost primii (și singurii clienți pentru 20 de minute). Am avut parte de o dimineață superbă, luminată de soare, cu cer senin, aer curat și aburi discreți deasupra bazinului exterior. Un angajat curăța fundul bazinului de înot cu un aspirator cu telecomandă, iar la lumina zilei am văzut mult mai bine cât de curată este apa.

Micul dejun a decurs perfect (deși ne-ar fi plăcut să găsim și cremă de ciocolată pe undeva), iar check-out-ul a mers rapid, cu maximă operativitate şi politețe din partea recepționerului. N-am mai avut timp pentru a testa centrul spa şi serviciul consierge, dar am lăsat-o pe data viitoare.

Am mai fi rămas la barul din hol pentru o cafea sau un fresh, dar treburile ne chemau în oraș. Peste câteva minute eram înveliţi în praful reabilitării fără de final a drumului Oradea-Deva și aveam senzația că în ultimele ore am fost plecaţi la sute de kilometri de oraș.

07

Lotus Therm este, în acest moment, singurul complex termal de 5 stele din România. E foarte bine că s-a deschis, nu numai pentru experiența pe care o oferă clienților, ci și pentru că va impulsiona dezvoltarea serviciilor din zonă. Vrând-nevrând, celelalte hoteluri și chiar pensiunile vor fi nevoite să-și ridice standardul pentru a ţine pasul. Dacă nu o vor face, multe dintre ele vor trebui să-şi răzuiască o stea de pe blazon în semn de respect pentru noile standarde.

Că s-a deschis Lotus Therm e bine și pentru Băile Felix, o stațiune ce mai are cale lungă de parcurs până în anul 2015. Căci degeaba se chinuie admirabil, de ani de zile, câteva hoteluri (President este cel mai bun exemplu) să schimbe imaginea stațiunii, dacă în centrul ei se vinde la tarabă ca în Kabul, mititeii cu muştar sunt meniul de bază pretutindeni, iar turiştii-pietoni îşi riscă viaţa făcând sport extrem pe marginea şoselei.

Lucian Cremeneanu

Publicitate