Etichete
2014, Armaghedon, Bucureşti, Celelalte Cuvinte, Cinema Patria, Călin Pop, Leontin Iovan, Marcel Breazu, Stem, Tiberiu Pop, unplugged
În prima săptămână din decembrie, grupul orădean Celelalte Cuvinte a operat o triplă lansare discografică la Bucureşti: cd-ul şi dvd-ul „Trup şi Suflet – live acustic”, înregistrat în concertul din 18 Octombrie 2013, de la Cinematograful Patria din capitală, şi cd-ul remasterizat „Armaghedon”, prin care s-au aniversat 20 de ani de la apariţia albumului.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hXmoPA9qqIg]
Există două modalităţi de a produce un disc live: prima şi cea mai facilă pentru muzicieni este combinarea înregistrărilor din mai multe concerte. Astfel se aleg cele mai reuşite interpretări ale cântecelor, iar la final totul sună de parcă ar fi un singur concert.
A doua modalitate este înregistrarea cap-coadă a unui concert, variantă mult mai grea, pe care doar trupele mari o preferă. Celelalte Cuvinte a ales varianta a doua, şi pentru că e o trupă mare, dar şi pentru că a fost cam singura posibilă din punct de vedere tehnic.
Încă de la primele sunete, albumul învăluie prin căldura soundului. Celelalte Cuvinte a sunat diferit de la un album la altul. Aici, melodiile sunt „traduse” în acustic, cumva uniformizate din punct de vedere al arhitecturii de sunet, dar atât de diferite ca şi compoziţii şi stări. E mult aer în reinterpretările pieselor, astfel că mesajul lor răzbate clar şi scoate în evidenţă calitatea compoziţiilor.
Albumul începe cu una din cele mai acustice piese C.C., „Scrisori Iubite”, urmată imediat de un cadoul special pentru fani, cântecul „Printre Oameni”, lansat cu puţin timp înainte de concertul de anul trecut de la Cinematograful Patria.
„Pasărea de plumb”, singura selectată de pe albumul „Ispita” îşi relevă adevărata muzicalitate şi energie, chiar şi fără chitara electrică cu efect de distort. În continuare, „Cina Dragonului” este servită cu un excelent solo de chitară rece a la Călin Pop.
Intro-ul piesei „O să am” îl aduce la rampă pe pianistul Tiberiu Pop, al cărui rafinament şi bun-gust muzical continuă să mă uimească. Cântecul, o secvenţă de visare a unui copil, este transformat într-o poveste mai minunată decât în forma originală.
„Între vise” este prima piesă din cele patru de pe albumul Stem (2008) pe care trupa le-a selectat pentru concertul de la Bucureşti. Una din cele mai surprinzătoare reinterpretări de pe disc, iar surpriza cea mare vine la final, când piesa primeşte un discret dar spectaculos iz balcanic.
„Vocala” este o altă melodie care prin excelenta interpretare acustică a fost upgradată de la statulul de piatră semi-preţioasă la cel de nestemată. Şi pentru că tot se afla într-un cinematograf la momentul înregistrării, grupul Celalte Cuvinte a inclus în playlist şi melodia „Cinema”, pe care o scoate astfel dintr-un nemeritat anonimat.
Piesa „Stem”, este un superb duel între chitară şi pian, care duce cu gândul la un duel şi mai celebru între John Petrucci şi Jordan Rudess (ambii membri Dream Theater), tot dintr-o piesă live, „Black Ice”. „Stem”, cea mai aplaudată piesă, este în opinia mea perla concertului. După ea s-a şi scandat pentru prima oară tradiţionalul „Cuvinte, Cuvinte”.
„Stele” face tranziţia de la momentul culminant anterior, linişteşte atmosfera şi ne reintroduce în zona lirică a creaţiei grupului. „Despărţire” e aplaudată încă de la primele acorduri şi dă semnalul că începe pachetul de suflet pentru cei ce cunosc grupul de la începuturi.
O adevărată desfătare pentru fani îi urmează: „Fântâna Suspinelor” (cu „În zori de zi” ca uvertură) interpretată armonios, cu voci pe trei niveluri şi cu tobele lui Tinu Iovan care compensează lipsa de agresivitate a chitarei, dar şi cu complicata partitură de bas a lui Marcel Breazu. Pentru finalul discului grupul a păstrat „Iarbă Prin Păr”, despre care nu mai am ce să zic.
Regretul meu principal legat de album este că publicul, o entitate atât de importantă pentru Celelalte Cuvinte şi pe care grupul o respectă imens, nu se aude mai tare. Se pare că nu a existat un microfon pentru spectatori, iar aplauzele şi ovaţiile au fost captate doar cu microfoanele de scenă. Participarea mai activă pe disc a spectatorilor ar fi reflectat mai bine unicitatea şi entuziasmul evenimentului.
„Trup şi Suflet” este o bijuterie muzicală, un concert excelent interpretat şi mixat. Lansarea înainte de sărbători este foarte inspirată; discul audio sau dvd-ul pot fi cadouri excelente de pus mai întâi sub brad, iar apoi în cel mai apropiat player din casă.
Mă bucur că, până la urmă, conceptul unui concert unplugged s-a materializat. Acum nu-mi rămâne decât să aştept împlinirea celuilalt vis pe care îl am, şi anume un album-concert Celelalte Cuvinte simfonic.
Dacă sunteţi fani Celelalte Cuvinte, veţi iubi discul acesta. Dacă nu sunteţi, albumul „Trup şi Suflet” poate fi începutul unei foarte frumoase prietenii. Audiţie plăcută.
Lucian Cremeneanu
Pingback: Celelalte Cuvinte – Trup şi suflet, live & acustic 2014 | Psihologul muzical
Pingback: Muzica de vineri: Celelalte Cuvinte |
De unde mai poate fi achizitionat acest pack (dvd & cd ) ca nu este pe la magazinele de muzica ?
ApreciazăApreciază
Era pe site Best Music ediție limitată. Se mai poate încerca. Sau la ocazii pe interner.. Cam târziu în 2018, totuși , la 4 ani de la apariție .
ApreciazăApreciază