Etichete

, , , , , ,

Iubesti Platesti

Corina Cernea, Sorin Ionescu, Georgia Căprărin (foto Sebi Tonţ, defoto.ro)

Premiera „Iubeşti? Plăteşti!” s-a jucat duminică, 8 martie, în Oradea, la Kosher Wine Coffee & Jazz. Am văzut un spectacol de teatru mic, de pub, surprinzător de la un cap la altul. Trei actori (Corina Cernea, Sorin Ionescu, Georgia Căprărin), un text excelent adaptat după un dramaturg rus şi o regie inspirată a Denisei Vlad au făcut să-mi zboare 59 de minute din viaţă fără să-mi dau seama.

Spectacolul-comedie porneşte de la un act de shopping extrem: pasiunea unei amante tinere pentru soţul alteia merge până acolo încât soţia primeşte o ofertă financiară pentru eliberarea prizonierului în căsnicie. Veţi vedea că teritoriul umorului conjugal nu a fost epuizat pe de-a-ntregul, iar direcţia în care evoluează ostilităţile demonstrează asta.

De ce a fost surprinzătoare montarea?

Pentru că e făcută cu foarte multă naturaleţe şi simplitate, pentru că nu se pierde timpul pe scenă, pentru că textul (foarte amuzant şi dinamic) a fost periat de filosofii complicate până când din el a rămas doar esenţa, pentru că umorul este inteligent şi lipsit de vulgarităţi de pub, pentru că mişcarea scenică este foarte bogată pentru un spaţiu mic.

Pe lângă experienţa aparte oferită spectatorului, spectacolele mici le oferă actorilor tineri şansa de a se roda în roluri principale, care, la teatrul mare, sunt mai greu de prins şi vin, cel mai adesea, abia cu timpul.

S-a râs mult şi cu poftă duminică seara. Iar cum emoţiile premierei s-au dus, cred că şi textul va curge mult mai fluent la următoarele reprezentaţii. Recomand „Iubeşti? Plăteşti!” cu maximă sinceritate. Dacă iubeşti teatrul, merită să plăteşti! Nu prea mult, doar 20 de lei.

(Dacă vreţi să beţi un pahar cu vin, luaţi-vă gândul! La Kosher Wine Coffee & Jazz, vinul se serveşte precum berea – doar la sticlă.)

Mai multe fotografii aici.

Lucian Cremeneanu

Publicitate