Etichete

, , , , , , , , , , , ,

A fost vară, a fost caniculă, a fost secetă. Aceiaşi oameni care se plângeau în iarnă că e frig s-au plâns şi în ultimele luni că e prea cald. Seceta de evenimente s-a simţit şi ea. Cu toate entităţile culturale aflate în vacanţă, Oradea a devenit din nou staţie de sezon pentru aventurieri: comedianţi noi, trupe obscure, orchestre de tineret, caravane cinematografice.

Două festivaluri de film itinerante au avut ghinion cu vremea. Din cauza furtunii, la Caravana TIFF s-a proiectat filmul „Aferim” în trei zile consecutive, pentru a putea fi urmărit până la final. Caravana Next a evitat mofturile vremii şi s-a mutat în Sala Sporturilor. Din cauza distanţei mari dintre public şi ecran, dar şi a ecoului imposibil de evitat, proiecţiile scurt-metrajelor au avut ceva din sobrietatea şi răceala unui miting al Partidului Comunist din Coreea de Nord.

Concertul Orchestrei Naţionale de Tineret a Republicii Moldova, ţinut în aer liber, în cetate, a mai ostoit dorul de muzică clasică. La început de august, un festival de bere a mai scos lumea din casă pentru un recital Direcţia 5, trupă care e pe cale să bată Proconsul la numărul de vizite în Oradea. În schimb, Semnal M şi Puya n-au mai ajuns la noi, după ce organizatorii unui aşa-zis Festival al Tineretului au intrat în incapacitate de plată şi, totodată, în capacitate de ţeapă.

Florian Chelu a organizat al 21-lea concert „Give Peace a Chance”. Spectacolul pare să se îndepărteze de spiritul Hiroshima din care a fost zămislit, devenind un festival gen „cântă cine vrea”. Lansarea tinerelor talente şi omagierea artistică a celor consacraţi par să fie atuurile acestui concert şi, totodată, viitorul lui. Ceea ce nu e rău.

Au mai respirat prin urbe câţiva comedianţi tineri, vag cunoscuţi, veniţi cu riscul asumat de a avea o mână de spectatori. În schimb, actorul Şerban Borda a făcut săli pline cu „Şşşşşt!”, o variantă mută, remixată şi considerabil îmbunătăţită a spectacolului „Legile lui Murphy”. La teatrul mare, regizorul Alexandru Dabija i-a aşteptat pe actori să revină din concedii pentru a relua repetiţiile la „Livada de vişini”, de Cehov, capul de afiş al noii stagiuni.

Din păcate, tot de la teatru a venit şi vestea cea mai proastă a începutului de toamnă: festivalul de teatru 2015 va fi minimalist, la limita de avarie, atât cât să nu spunem că nu s-a făcut. Cauze? Banii puţini şi administrarea neglijentă a unor bugete. În acelaşi timp, Caravana Florilor, o inepţie româno-maghiară fără rost, a păpat într-o zi bani cât pentru un festival de teatru, film sau orice altceva.

Dar toamna nu-i ca vara. Teatrul se află deja în plină micro-stagiune (cea nouă începe în 13 septembrie), Filarmonica reia concertele în 17 septembrie, iar în zilele acestea, la Cinema Cortina se transmit live concerte din Festivalul George Enescu de la Bucureşti. Avem oportunitatea de a urmări în direct un eveniment cultural major, cu orchestre din Bremen, Londra, St. Petersburg, Viena sau Amsterdam. Plus ocazia unică de a ronţăi popcorn la un concert de muzică clasică fără a fi daţi afară. De neratat!

Lucian Cremeneanu

Publicitate