
Sursa imagine: http://www.21secolo.it
Scârba de politică, sportul naţional în România, îşi atinge vârfurile în apropierea şi în timpul campaniilor electorale. Nu întâmplător, tot atunci se înregistrează şi cel mai mare grad de implicare în politică a cetăţenilor, se nasc pasiuni arzătoare pentru formaţiunea X sau pentru candidatul Y, se înflăcărează temele de discuţie şi discursurile. În zilele alegerilor se atinge climaxul, după care monstruleţul cu coarne politice care bântuie sufletul comun al naţiunii adoarme încetişor şi intră în hibernare.
Vorbeam acum câteva luni cu o cunoştinţă despre politică. Omul, mai radical din fire, avea o singură teorie: pentru ca lucrurile să se îndrepte în România, toată clasa politică ar trebui trecută în nefiinţă. Toată, de la mic la mare, fără excepţie! Am încercat să-l provoc la un exerciţiu de imaginaţie: cum s-ar organiza şi cum ar funcţiona societatea în cazul dispariţiei peste noapte a liderilor şi structurilor administrative și politice? N-a vrut să-mi accepte provocarea, pentru el binele general începea imediat după moartea în grup a Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei şi a tuturor celorlalţi politicieni.
N-am apucat să-i spun că, cel mai probabil, într-un astfel de scenariu, după o perioadă de timp, umanitatea nepăstorită ar simţi nevoia să se organizeze din nou, să-şi caute liderii şi să le paseze funcţiile de conducere şi control, pentru ca să-i poată înjura în timp ce ea, umanitatea, îşi bea în tihnă berea la colţ. Structurile dispărute ar fi reînfiinţate şi, în cel mai scurt timp, ne-am pomeni cu aceleaşi probleme pe care le avem şi acum. Neputând verbaliza toate astea, am luat-o pe scurtătură şi l-am provocat pe interlocutorul meu să se înscrie în politică şi să o schimbe în bine. Propunerea i-a adus pe faţă un rictus greu de descris.
Oricât de imens ne-ar fi dispreţul pentru clasa politică, e limpede că societatea în care trăim este condusă aproape exclusiv politic, iar eventualele schimbări pe care ni le dorim nu se pot produce decât pe cale politică. Ne place, nu ne place, asta e! În acelaşi timp, dispreţul electoratului pentru politică este mina de aur a politicienilor. Cu cât oamenii sunt mai scârbiţi, cu atât sunt mai neinteresaţi de politicieni, de politică, de trebile ţării. Cu fiecare scuipat şi sudalmă, distanţa dintre cele două lumi creşte, hiatusul se adânceşte. Aleşii îşi văd în continuare liniştiţi de vieţi, nederanjaţi de „cei corecţi şi neimplicaţi”, izolaţi la rândul lor în propria bulă.
Politica are alte reguli, nu neapărat similare cu cele pe care le-am învăţat acasă de la părinţi şi bunici. Cu scârbă, dispreţ şi lipsă de interes nu avem cum să le înţelegem. Iar aşa nu vom putea schimba nimic niciodată.
Stiti, si eu am emis o idee similara acu’ ceva vreme.
Atata doar ca eu ma gandeam la eliminarea politicienilor profesionisti. Adica cei care absolva Institute Politice, sau de Stiite Politice si alte rahaturi de genul acesta, apoi intra in politica in curu’ gol si fac averi furandu-si semenii. Cei care azi sunt intr-un partid, de exemplu de stanga iar maine in alt partid, de dreapta.
Acestia ar trebui luati cu totii, inchisi in custi de otel de 2x2x2 m, custi carora sa li se sudeze usile, unde sa fie hraniti o data pe zi, minim cat sa nu moara de foame. Nevasta (sotul) sa aiba acelasi tratament (doar impreuna au beneficiat!). Copii peste 20 de ani) daca anterior (macar 1 an de zile linainte!) nu s-au dezis clar si public de respectivii si de actiunile lor (nu doar declarativ ci si faptic!), sa aiba acelasi tratament. Copii lor sub 20 de ani sa fie evaluati si, daca au prins iremediabil metehnele parintilor si nu pot fi educati in respectul pentru semenii lor sa aiba parte de acelasi tratament. Averile confiscate tuturor rudelor pana la gradul 3 precum si prietenilor si partenerilor de „afaceri.” In final, aceasta „meserie” sa fie interzisa.
Cei care intra in politica avand averi, oameni de afaceri, sunt mai usor de tinut sub control. Afacerile acestora sa fie auditate de companii straine o data pe an, iar auditorii sa nu fie anuntati decat in ziua inceperii auditului.
Cel mai important este insa emiterea unei legi care sa-i faca direct responsabili pe politicieni de deciziile lor. Sa raspunda cu averea lor si a familiei lor (pana la gradul 3!), a prietenilor si a celor cu care sunt in contact de afaceri, precum si cu libertatea lor si a familiei lor de gradul 1. Totul judecat in regim de urgenta, sentinta sa fie data in maxim 1 saptamana. Tergiversarile avocatilor precum si si re-interpretarile date de ei unor fapte clare sa fie si ele pedepsite cu ani multi de inchisoare si amenzi drastice (procentual din avere dar nu mai putin de cinci sute de mii de euro).
Daca am face asta cu cele 5-600 de lepre de prin Parlament, Senat, Guvern si Presedentie si inca alte vreo 2-3000 din teritoriu, cred ca urmatorii care se vor face politicieni se vor gandi mult mai bine inainte de a o face.
Ei, ziceam si eu … Visam frumos.
ApreciazăApreciază
Ai foarte mare dreptate. In preajma campaniilor politice, toti politicienii isi ating apogeul dorintei lor arzatoare de a face ceva pentru societatea pe care ar urma sa o coordoneze, in restul timpului e vizibila doar perioada lor de odihna.
ApreciazăApreciază