Etichete

, , , , , , , , , ,

Autobahn

Ioana Cheregi și Andrei Stan în ”Autobahn”, spectacolul de deschidere al Open Studio Act, Oradea, 2016

Mașina, vorba lui Jerry Seinfeld, e un loc fascinant – stai așezat, dar mergi, ești înăuntru, dar totuși afară. În lumea în care oamenii își petrec tot mai mult timp în mașină, scaunele din față se transformă în scaune de psihanaliză. În mașină se discută planurile, problemele, trecutul, se creează, se rezolvă sau se amplifică conflicte, se trăiește, se moare.

Automobilul e casa modernă a cuplurilor. Alături, la doar un cot distanță, dar fără să se privească, cu intimitatea făcută ferfeniță, cuplurile înoată prin viață în speranța supraviețuirii. Zi după zi, kilometri de probleme rămân în spate, altele așteaptă în față.

Fie că se întorc dintr-o vizită de la școala de corecție, își recunosc păcate petrecute departe de casă, pleacă de la o petrecere corporatistă de Crăciun ori admiră orașul de pe o colină în miez de noapte, cuplul din Autobahn (de Neil LaBute, regia Laura Moldovan, Teatrul de Nord Satu Mare) captează atenția cu mare forță.

Cu ochii la drum, între două schimbări de direcție și de viteză, Ioana Cheregi și Andrei Stan compun patru tablouri diferite, care ar putea fi patru povești ale aceluiași cuplu sau, la fel de bine, patru momente din viața a patru cupluri diferite. Autobahn dă impresia unei cărți de eseuri – unele îți vor plăcea mai mult, altele mai puțin, dar toate la un loc compun o poveste solidă, greu de ignorat.

Slăbiciuni, lașități, tensiuni mocnite, tăceri folosite ca arme letale, nervi, strigăte, săruturi, nesiguranță, paranoia, râsete, plânsete, reziduuri din relațiile trecute, toate acestea compun crâmpeie de viață cu care e imposibil să nu te identifici pe ici, pe colo.

La final, 2 minute de aplauze și câteva clipe de reculegere pentru uriașul Marin Moraru.

Așa a început, în 24 August, la Oradea, mini-festivalul Open Studio Act, organizat de nou-înființatul teatru independent Studio Act și finanțat integral prin donații publice. Iată că se poate. Și ce bine că se poate!

Open Studio Act continuă până sâmbătă, 27 August. Programul e aici.

Lucian Cremeneanu

Publicitate