Etichete

, , , , ,

Coalitia Pentru Familie - Conferinta de presa Oradea

La conferinţa de presă din Oradea a Coaliţiei Pentru Familie jurnaliştii au fost în minoritate. Cei mai mulţi participanţi erau susţinători sau membri ai coaliţiei, la fel cum, uneori, la întâlnirile cu presa ale partidelor sala e ticsită cu membri.

În atmosfera elegantă a Hotelului Dacia Continental, prezidiul a făcut, pe rând, primele declaraţii. Preşedintele coaliţiei, dl Mihai Gheorghiu, a pomenit de cele 3 milioane de semnături strânse pentru modificarea articolului 48 din Constituţie (căsătorie = bărbat + femeie) şi a lăudat susţinerea ei de către toate bisericile din România.

Dna Adina Portaru, avocat, a declarat că a venit de la Bruxelles pentru a îndepărta acuzele de neconstituţionalitate şi neeuropenitate ale iniţiativei, iar prof. univ. dr. Paul Negruţ, rectorul Universităţii Emanuel, a respins acuzaţiile de homofobie la adresa Coaliţiei, declarând că acestea ar însemna aruncarea a milioane de oameni care sprijină acţiunea în sfera tulburărilor psihice.

Gazda întâlnirii, directorul Radio Vocea Evangheliei Oradea, dl Daniel Burtic, a făcut cu eleganţă şi distincţie oficiile de gazdă şi de moderare a evenimentului.

Totul a curs armonios până s-a ajuns la întrebări. Deşi niciuna nu a fost tendenţioasă sau rău voitoare, o stare de tensiune a început să plutească dinspre prezidiu. Când mi-a venit rândul, am anunţat, cu scuzele de rigoare, că am 5 întrebări. Am apucat să pun doar una – ”Coaliţia este de acord cu parteneriatele civile dacă acestea sunt heterosexuale sau militează exclusiv pentru căsătorie?

După un răspuns în care a fost invocat Însuşi Mântuitorul, am rămas cu celelalte 4 întrebări în gât, căci mi s-a luat cuvântul. Din acel moment, conferinţa a început să se termine.

După ce, la un moment dat, i s-a pus punct unilateral, întâlnirea a intrat în prelungiri la cererea insistentă a presei. Am mai prins şi eu o întrebare: „Prin ce alte moduri sprijină CPF familia în România?„. Răspunsul a fost demagogie politică pură: „Ar trebui să existe, ar trebui să se facă, nu este normal ca…”. Nimic concret.

Am să pun aici întrebările rămase, cu riscul să rămână retorice:

1. De ce aţi ales varianta referendumului în locul altor forme de lobby sau presiune politică

2. Există alte directive sau legi împotriva cărora CPF s-ar putea ridica la luptă?

3. Nu credeţi că demersul dvs va spori intoleranţa faţă de cei care sunt altfel?

Sunt convins că iniţiativa Coaliţiei va avea succes. Ea stă pe 3 milioane de semnături, care se pot transforma în 3 milioane de voturi la referendum. Va scoate în stradă zeci de mii de oameni, dar alţii decât cei de la protestele civice din iarnă. Vor fi cetăţeni noi în relaţia cu strada, mânaţi nu de valorile democraţiei, ci de teama ancestrală de cei pe care îi consideră anormali.

Statul aproape-secular se va pleca în faţa unor valori religioase multi-seculare fără să simtă că i-a fost încercată laicitatea cu degetul. Iar de va fi cazul, coaliţia se poate transforma lejer în partid. Crisparea şi reticenţa faţă de presă le are deja.

Lucian Cremeneanu

Update 16 Martie 2017:

În urma apariției acestui articol, reprezentanții Coaliției pentru Familie mi-au trimis un email cu răspunsuri la cele trei întrebări pe care nu am apucat să le pun la conferința de presă.

1. De ce aţi ales varianta referendumului în locul altor forme de lobby sau presiune politică?

Constituția României poate fi modificată numai în urma unui referendum. Inițiativa Coaliției pentru Familie este exercitată în temeiul art. 150 din Constituție.
Această inițiativă vizează schimbarea definiției familiei astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația şi instruirea copiilor”.

Precizarea pe care o facem este că termenul „soți” este deschis interpretărilor în contextul internațional din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja și sprijini nașterea și creșterea generațiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit cu formularea din inițiativa noastră legislativă. Potrivit învățăturii Sfintei Scripturi și a principiilor moralei creștine, familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este relația interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației generațiilor viitoare. Familia este locul în care valorile și tradițiile societății sunt transferate copiilor, iar tradițiile și valorile românești au, la baza lor, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.

2. Există alte directive sau legi împotriva cărora CPF s-ar putea ridica la luptă?

Mandatul actual al Coaliției pentru Familie este modificarea Art. 48 al. 1 din Constituție.
Rolul primordial pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei poporului român are nevoie de protecția noastră, a tuturor, în fața tendințelor societății moderne de a-i diminua importanța. Familia reprezintă mai mult decât iubirea dintre soți, are o structură publică cu funcții juridice, cu reguli și roluri sociale. Toate acestea, pe termen lung, asigură dezvoltarea optimă și continuitatea societății. Pentru noi, românii, familia nu este „un stil de viață”, ci este legată fundamental de credința de dintotdeauna a poporului român.
Dorim ca autoritățile sprijine familia în sensul acesta am făcut o propunere cu 50 de măsuri de politici privind familia.

http://coalitiapentrufamilie.ro/50-de-propuneri-de-masuri-politici-publice-privind-familia/

3. Nu credeţi că demersul dvs va spori intoleranţa faţă de cei care sunt altfel?

Fiecare om e liber să trăiască cum dorește în limita legilor în vigoare. Cei care sunt altfel au au dreptul să facă legi numai pe cale democratică, urmând procedurile prevăzute de Constituție, așa cum procedează Coaliția pentru Familie. Este nedemocratic și nedrept ca legile să fie schimbate de grupuri de interese prin subterfugii, așa cum încearcă susținătorii LGBT.

Experienţa altor comunităţi umane de-a lungul istoriei a relevat că societăţile care nu au respectat şi promovat legile naturale de formare, dezvoltare şi ocrotire a familiei au dispărut sau au fost absorbite şi asimilate de alte grupuri sau forme de organizare şi manifestare etnică consolidate tocmai prin protejarea şi asumarea conceptului de familie.

Într-un stat de drept, ca formă de organizare democratică, existenţa normelor sociale este obiectiv necesară în scopul identificării necesităţii adoptării unor reglementări legale. Astfel, adoptarea democratică a legilor trebuie să ţină seama de acea normă socială, regulă sau standard de comportament care sunt împărtăşite de majoritatea populaţiei. În cazul căsătoriei, realitatea socio-culturală românească impune necesitatea confirmării acestei instituţii ca o uniune liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie, întemeiată pe egalitatea de drepturi şi obligaţii şi având ca scop esenţial întemeierea unei familii.

Protejarea constituţională a familiei împotriva oricăror tentative de erodare a căsătoriei (ca uniune liber consimţită dintre bărbat şi femeie, în scopul întemeierii unei familii şi al procreării) se impune astfel drept o măsură esenţială pentru protejarea poporului român, a identităţii şi unităţii acestuia în marea familie europeană.

Publicitate