Etichete

, , , , ,

Golf 7 Facelift

Împreună cu câțiva prieteni am strâns 1140 de lei, cu care am cumpărat dintr-un amanet un laptop performant. Un prieten, pensionar de invaliditate, s-a trezit astfel cu un cadou neașteptat, nevisat chiar. ”Tare mi-ar plăcea să mă răzbun”, mi-a mărturisit a doua zi, încă zdruncinat de surpriză.

La scurt timp a și a făcut-o. Din trandafirul plantat chiar de el în fața blocului a săvârșit o dulceață de vis, în ediție limitată de 20 de borcănele, câte unul pentru fiecare donator. Culmea coincidenței, m-a rugat să le împart exact în aceeași zi în care am primit de la D&C Oradea, pentru un test drive, noul Volkswagen Golf Comfortline, pe scurt Golf 7 Facelift

Am pus lădița cu borcanele în portbagaj, mi-am reglat oglinzile, scaunul și volanul și mi-am cuplat telefonul prin bluetooth la complexul sistem de comunicație și entertainment al mașinii. Ca o nevastă curioasă, computerul de bord m-a întrebat dacă-i permit să-mi acceseze agenda și lista de apeluri. Nefiind nevastă-mea, i-am zis ”Nu”, dar am regretat mai târziu când mi-am dat seama că aș fi putut iniția apeluri mult mai ușor, direct de pe panoul de control de la bord.

Și am pornit.

Cu primul donator m-am întâlnit în parcarea Lidl din Ioșia. Am oprit chiar în fața intrării, precum nesimțiții pe care îi vezi în orice parcare de supermarket. Lucian a făcut ochii mari când a văzut Golful cel strălucitor. ”Da’ ce, crezi că pentru laptop am strâns eu banii?”, i-am aruncat la coborâre. A râs bine, dar când și-a primit borcanul cu dulceață s-a emoționat. L-am invitat să-și facă o poză la volan, dar n-a vrut. Nu era îmbrăcat de sărbătoare.

Pentru Bianca am mers până pe Tudor Vladimirescu. ”Ți-ai schimbat mașina?” I-am plasat aceeași glumă, am obținut același efect. Apoi am vâjâit până în cartierul Europa, unde lucrează Ioana D.. Spun ”am vâjâit” pentru că noul Volkswagen Golf 7 Facelift are sub capotă un motor pe benzină de numai 1000 de cm3, însă faptul că îl mai cheamă și TSI face ca puterea să-i ajungă la 110 CP. În combinație cu caroseria perfect închegată și habitaclul generos mi-a creat constant impresia că sunt la volanul unei mașini de dimensiune mai mare. Vâjâiala era doar pe exterior, că în interior abia se auzea aerul condiționat.

Pe tovărășica Mimi am vizitat-o la sediul unei firme din Săldăbagiu de Munte. Am străbătut orașul fără să am altceva de făcut înafară de a ține volanul. Cutia automată s-a ocupat de alegerea treptelor de viteză potrivite, iar sistemul de stabilitate m-a ținut pe drumul denivelat spre Hanul Pescarilor chiar și când, singur pe șosea, am ajuns fără să-mi dau seama la 100 km/oră. Asistat astfel am ajuns cu bine. Mimi a privit borcănelul în soare și a decretat că nu se îndură să-l desfacă, deci, cel mai probabil, o să-l păstreze până se strică.

Golf 7 Facelift interior 2

De acolo până pe Aleea Gojdu drumul a fost la fel de confortabil, chiar dacă întreaga acțiune s-a desfășurat în Oradea, Capitala Europeană a Capacelor de Canal, unde orice manevră de ocolire a unuia te aruncă în altul. Poate roțile și suspensiile să fi fost mai stresate, căci eu, de pe scaun, n-am simțit decât mici legănături. După ce i-am livrat surpriza lui Cristi D., am oprit pe Primăriei, unde, la parcare, a trebuit să încalec o bordură. N-am avut emoții că ating pe jos cu scutul, fiindcă Volkswagen Golf 7 Facelift are o gardă la sol bine gândită pentru obstacolele naturale românești.

Pe Marcel l-am prins la biroul lui din Palatul Vulturul Negru. A fost curios cum merge Golful. I-am spus că e o mașină mică ce se comportă ca una mare, iar el știe ce înseamnă mașină mare, conduce un Touareg din aceeași familie. În continuare am avut parte și de puțin off-road pe Aleea Ștrandului, unde se lucrează la drumul spre Aquapark-ul Nimfe… Nimphe… Nymfey… Nymphaea. Nume ușor, românesc! Am mers încet, cu grijă pentru mașinuță. Niciun fir de praf nu a intrat în interior, sistemul Air Care m-a ținut în aer de Himalaya.

Golf 7 Facelift

Când i-am deschis ușa Ioanei S., din cele 8 incinte ale sistemul de sonorizare răzbătea o înfiorătoare slujbă ortodoxă transmisă de Radio Trinitas (”Un radio pentru toate spaimele tale”), din care am aflat ce lucruri cumplite li se vor întâmpla păcătoșilor la întâlnirea cu Dan Puric, pardon, cu Dumnezeu. Iar pe un sistem de sonorizare puternic, bine construit și calibrat cum e cel din Golf 7 Facelift, orice film horror devine și mai înspăimântător. I-am lăsat borcănașele pentru ea și pentru Vali, soțul ei, iar cu o mică atingere a touch-screen-ului am schimbat postul și am revenit la cele bune.

Pe Luminița am găsit-o foarte bine-dispusă, deși avea glezna imobilizată din pricina unei entorse. I-am recomandat să aplice extern un strat de dulceață spre grabnica-i vindecare. Mi-a răspuns că își va aplica un strat intern imediat ce părăsesc incinta. Am făcut-o destul de repede, nu pentru pofta ei de dulce, ci din cauza poftei mele tot mai mari de a conduce Golful 7. În goană spre Aniela, traversând Centrul Civic, am ieșit puțin de pe banda mea, dar sistemul Lane Assist m-a atenționat și m-a corectat discret. În mega-hiper-turbo-girația din centrul civic al Oradiei am apreciat încă o dată stabilitatea mașinii în curbele desenate de prietenii Forței (Centrifuge).

Golf 7 Facelift interior 1

Am uitat să spun că, la puțin timp după plecare, am dezactivat sistemul Stop-Start, cel care oprește motorul la semafor. Mi s-a părut ușor enervant din pricina vibrațiilor de la pornire. Totuși, sistemul are ceva în plus față de altele – motorul nu repornește când ridici piciorul de pe frână, ci în momentul în care pleacă mașina din fața ta. Unii spun că Stop-Start e o fiță de marketing, eu, însă, cred altceva – așa cum jocul Solitaire a fost inventat de Windows pentru a învăța utilizatorii să folosească mouse-ul, sistemul ăsta pare făcut să-i obișnuiască pe oameni să nu mai consume carburant degeaba când stau pe loc.

Locul conspirativ pentru următoarea întâlnire a fost intrarea în cartierul Grigorescu. Mersul pe centură a fost motiv de grave păcate din partea domnului conducător auto. Cred că doar un călugăr budist cu master în auto-control ar fi reușit să mențină viteza legală de 70 km/h. Ușor leneș la pornirea de pe loc în modul City, motorul se umflă în pene de la a treia treaptă de viteză în sus, gata-gata să decoleze. În apărarea mea, menționez încă o dată silențiozitatea habitaclului care te face să nu simți viteza. Cât timp l-am așteptat pe Cristi B. am stat cu motorul pornit (pentru aerul condiționat, erau 29 de grade afară) și vă jur că nu l-am auzit și nici nu i-am simțit vibrațiile la ralanti.

Ioana Gajdo

Ultima oprire am făcut-o în cabina de machiaj de la Teatrul Regina Maria, unde numita Ioana G., de profesie actor, se pregătea pentru spectacolul ”Îndrăgostiții din Ancona”. Echipată cu un decolteu în care dacă scăpam borcănașul nu-l mai găseam vreodată, domnișoara executa ultimele detalii înainte de intrarea în scenă. I-am urat baftă și, pentru prima dată în viața mea, am plecat de la teatru înainte să înceapă spectacolul.

Iar cum ora de predare a mașinii se apropia, m-am mutat în dreapta și, pentru ultimii 5 kilometri, am lăsat-o să conducă pe iubita mea, pe care o pescuisem între timp de pe traseu ca să mă dau mare cu tehnologia germană. E drept, eram curios și de părerea unei femei. Reacția ei a fost o sumă de onomatopee, bâțâieli de bucurie și diverse vocale fără noimă. Pe scurt, i-a plăcut rău de tot. Fie că ești bărbat sau femeie, noul Golf 7 Facelift e la fel de confortabil și se conduce la fel de ușor.

În parcarea D&C, minunăția și-a închis oglinzile pentru ultima dată în prezența mea (face asta ori de câte ori închizi ușile din telecomandă). Am continuat distribuția borcănașelor recunoștinței către ceilalți donatori (Florin A., Florin B.Maria, Răzvan, Adina, Amalia și Picky) cu mașinuța mea hybridă, care, în primii kilometri după ce ne-am reîntâlnit, nu înțelegea de ce o schilodesc cu pedala de accelerație într-un asemenea hal. Mi-am revenit curând și i-am prezentat scuze.

Mi-a părut rău că nu am apucat să conduc Golful și după lăsarea întunericului pentru a verifica sistemul anti-orbire, cel care, la apropierea unei mașini din sens opus, coboară lumina farului din stânga și o ridică pe a celui din dreapta. Printre dotările opționale se mai află și un detector de oboseală, perfect în cazul în care nu ai alături o soție echipată cu detectoare și sisteme pentru orice probleme ai putea avea fără să ai habar.

Golf 7 Facelift interior 3

Singurul mod in care noul Volkswagen Golf 7 Facelift ar putea face lumea mai bună ar fi echiparea cu un sistem ”anti-bou-parking”, care să refuze să oprească motorul atunci când șoferul parchează într-un loc interzis, pe un loc pentru persoanele cu handicap, într-o intersecție, în calea de rulare a tramvaiului sau în dreptul unei porți de acces auto. Presimt că nu mai e mult până acolo, iar producătorul acestui sistem, oricum s-ar numi el, va primi eternul meu respect.

Noul Golf 7 Comfortline Facelift începe de la 13.750 Euro (TVA inclus). Ce am condus eu costă vreo 20.000, dar are o mulțime de echipări pe care nu le-am mai pomenit din lipsă de spațiu sau din pricină că n-am apucat să le descopăr nici eu. O dulceață de mașină, ce mai!

Mulțumesc D&C Impex SRL Oradea pentru parteneriatul nesperat în această acțiune. Mulțumiri încă o dată donatorilor din Clubul Faptelor Bune pentru generozitate și altruism.

Lucian Cremeneanu

Publicitate