Etichete

, , , ,

Copiii săreau în piscină, se alergau pe gazonul din curtea pensiunii sau băteau mingea în lumina soarelui de după-amiază târzie de vară. Era hărmălaie, gălăgia aceea plăcută de vacanță în care ești copil și lumea toată e a ta. Eu treceam pe lângă ei cu boxe și scule în brațe pentru că, în ultima seară de tabără, li se pregătise o petrecere cu karaoke.

La un moment dat, în timp ce instalam aparatura, am auzit de afară un strigăt de femeie prietenos, dar suficient de autoritar ca să atragă atenția: ”Copii, ne pregătim de cină! Haideți să vă spălați și să vă faceți injecțiile!” Ca la comandă, peste câteva clipe, zgomotele și chiotele au încetat, iar în câteva minute, copiii s-au strâns în încăperea pregătită pentru petrecere. Scena care a urmat m-a lăsat mut.

Din truse ca niște penare mici, cu zâne și super-eroi desenate pe ele, copiii, cu vârste între 7 și 12 ani, și-au scos pen-urile, niște seringi speciale, și au început să-și administreze insulina pentru seară. Vocea care îi adunase din curte le verifica fiecăruia dozarea și modul de administrare. Copiii se transformaseră brusc în adulți disciplinați, uitaseră pentru câteva clipe de copilărie și își aveau grijă de sănătate cu responsabilitatea unui om mare.

Discuții ca ale lor nu mai auzisem la o asemenea vârstă:

”Tu câte unități ți-ai făcut la prânz?”
”Pe mine nu m-a durut deloc. Pe tine te doare?”
”Cred că ar trebui să îmi schimb acul!”

Imediat după ce și-au terminat injecțiile, au redevenit cu toții copii. Au mâncat, s-au hârjonit, au râs, s-au șicanat, au continuat joaca, au cântat la microfon, au dansat și, într-un final, aproape c-au plâns când s-a făcut ora de culcare. Dar, după vociferările de rigoare, s-au conformat și au urcat în camere. De câte ori îmi amintesc seara aceea specială mă apucă emoțiile.

Mă aflam în Tabăra pentru Copii cu Diabet, organizată în fiecare an în luna iunie, de către Clubul de Doamne ”Lions 22” din Oradea. Așa am luat contact cu problema diabetului infantil, de care tot mai mulți copii suferă în tăcere. De atunci am fost în fiecare tabără, să le fac o seară de muzică copiilor. Iar anul acesta voi face la fel.

Tabăra Gratuită pentru Copiii cu Diabet de anul acesta, a 16-a ediție, se ține în perioada 15 – 21 Iunie, la Pensiunea Bliss din Băile 1 Mai. Copiii sunt supravegheați non-stop de personal medical și îngrijitori, iar alimentația le este atent monitorizată. În cele 7 zile de tabără au parte de un program foarte complex – excursii, vizite, activități educative și de socializare, concursuri, seri de cinema și dans. Toate acestea fără niciun cost pentru părinți.

Detalii și înscrieri pentru tabăra din iunie 2019 se pot primi prin telefon la 0744556377 sau 0745307770.

Tabăra de anul acesta face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat prevenției și managementului diabetului infantil, un proiect cofinanțat de Lions Clubs International Fundation, District 124 Lions Romania, alături de mai mulți sponsori și donatori.

Lucian Cremeneanu

Publicitate