Etichete

, , ,

Gama Q de la Audi e vastă și pentru toată lumea – Q2, Q3, Q5, Q7 și Q8. Atâtea modele și atâtea echipări, încât trebuie să fii expert în vânzări sau supradotat la memorie ca să le poți ține minte caracteristicile! Am vrut să testez ceva mediu, nici prea mic, nici prea mare. Am primit inițial de la D&C Oradea Q5-ul. După ce l-am dus înapoi am devenit curios și de Q2, cel mai mic din familie. Iată cum a fost cu amândouă:

AUDI Q5

[1968 cmc, 190 CP, diesel, cutie automată cu 7 trepte, Euro 6]

Prima senzație după ce am urcat la bord a fost că mi-am pus pe urechi căști cu noise-cancelling, atât de bine izolează habitaclul zgomotul exterior. Poate și de aceea, ușile trebuie închise un pic mai bărbătește, o împingere prea fină nu e suficientă pentru închiderea completă. E posibil ca și chederele să fie prea proaspete, iar în timp, să se mai lase.

Bordul sofisticat și aproape complet digitalizat este dominat de schimbătorul de viteze lat, regal, care devine suport perfect pentru încheietura mâinii când se operează mouse pad-ul amplasat în fața lui. Nimic întâmplător la Audi!

Testeaz-o și tu!

De acolo se poate explora în voie meniul pentru conectivitate, informații în timp real despre mașină, navigare, multimedia și, mai ales, configurația de drum a automobilului. Aici ai de ales între Offroad, Efficiency, Comfort, Auto, Dynamic și Individual.

În modul Efficiency, Q5, mașină mare și grea, are o mică latență la apăsarea accelerației, dar odată pornită, scoate tot ce e mai bun din bijuteria tehnică de 190 de cai putere de sub capotă. La comutarea pe modul de condus Dynamic, temperamentul i se schimbă radical – SUV-ul pare mult mai ușurel, răspunde foarte rapid la comenzi, pleacă de pe loc ca din pușcă și e nevoie să-i ții hățurile mult mai responsabil. La frânarea de la viteze mari (am testat la 140 km/h) mi s-a părut că dă mici semne de instabilitate, probabil din pricina masei mari, dar sistemele de siguranță (o mulțime) ajută din plin la siguranță.

În condițiile înăspririi condițiilor meteo, Audi a dat o atenție aparte instalației de climatizare. Acesta are 3 zone (șofer/pasager/bancheta spate) și beneficiază de funcție automată de recirculare și un senzor de calitate a aerului. Un mic neajuns vine de la butoanele cromate de control a instalației care, în miezul unei zile însorite, reflectă lumina soarelui fix în ochii șoferului.

Și, tot apropo de butoane, mă bucur că Audi a păstrat butoanele rotative pentru volum de pe volan, foarte practice și ușor de folosit. Ca o noutate inteligentă, pasagerul poate acționa volumul și schimba melodiile ori postul de radio de la un grup de butoane amplasat confortabil la mâna sa stângă (în dreapta schimbătorului) fără să-și mai bage ghioambele în zona de atenție a șoferului.

Poziția la volan este ușor dominantă față de mediul înconjurător. Mașina e înaltă, la cei 1,71 cm ai mei, m-am ridicat pe vârful piciorului de sprijin ca să-mi pun fundul pe scaunul șoferului. Acesta este o bucurie și o mângâiere – pe lângă că e foarte confortabil, are și reglaj lombar electric, ceea ce face condusul pe distanțe mari mult mai sănătos și mai puțin obositor. Apropo de condusul la distanță, Audi Virtual Cockpit (ecranul de bord din fața șoferului) are inclusiv funcția de recomandare a pauzelor de odihnă.

Am așteptat cu nerăbdare înserarea pentru a vedea cum face Audi Q5 mai frumoasă viața celui care dă 65.000 de Euro pe dânsa (prețul modelului pe care l-am condus). Am avut doar surprize plăcute! Hardughia e luminată ca un avion, atât pe interior, cât și pe exterior, totul pentru confortul și siguranța șoferului, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Farurile cu LED taie întunericul cu o precizie extraordinară și luminează excelent toate detaliile drumului. Iluminarea ambientală interioară are 3 profile de culoare predefinite, dar prin Audi Drive Select se poate alege dintre alte 30 de nuanțe diferite.

Consumul mediu conform noului standard WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) este de 7,2 l/100 km, mult mai apropiat de realitate decât vechiul standard NEDC.

Pe scurt, Audi Q5 oferă cu eleganță și stil cam tot ce îți poți dori de la o mașină pe care vrei să o folosești în scopuri profesionale sau de recreere, atât singur cât și cu familia. Tot ce mai vrei în plus poate fi considerat extravaganță.

Q5 nu te lasă nicio clipă să uiți că e o mașină mare și puternică, ce știe să fie și delicată cu simțurile. Nota 10 pentru condițiile de siguranță și performanță pe care le oferă într-o țară cu infrastructură ostilă traficului auto și sănătății celor de pe șosele.

AUDI Q2

[1498 cmc, 150 CP, benzină, cutie automată 7 trepte, Euro 6]

De la depărtare ai zice că e la fel cu celelalte, dar dacă te apropii vezi diferența. Dacă modelele mari (Q5, Q7 și Q8) pot părea prea impunătoare, Q2, cel mai mic crossover din oferta Audi, respectă forma caracteristică seriei, dar e mai scundă și mai prietenoasă încă de la prima întâlnire.

Lipsită de puzderia de dotări a Q5, se apropie mai mult de imaginea automobilului clasic, în care raportul analogic-digital e mai echilibrat. Cu toate acestea, pentru clasa la care s-a luat la trântă cu competiția, nivelul de dotare este suficient pentru aproape orice pretenții:

  • cruise control (menține viteza dorită începând de la 30 km/h);
  • climatizarea cu sistem automat de reglare în funcție de intensitatea soarelui;
  • navigație cu hărți 3D;
  • conectare la serviciile Audi Connect;
  • scaune față încălzite,;
  • parking control etc.

Audi trebuia să scoată din Q2 cel mai iefin model din serie și a reușit, la un pic peste jumătate din prețul Q5-ul de mai sus. Dacă se dorește, alte opțiuni pot fi adăugate suplimentar.

Testeaz-o și tu!

Ca orice DJ care testează mașini, înainte să plec de pe loc, am vrut să-mi pun muzică. Am căutat vreo 10 minute mufa USB în care să bag stick-ul cu noul album Rammstein. Am găsit una pentru încărcarea telefonului, o fantă pentru CD, un slot SD, o mufă jack pentru Aux In, dar loc pentru stick… pauză. Nu există! M-am resemnat și am ascultat radio, unde, bineînțeles, nu s-a dat Rammstein.

La drum, Q2 se comportă ca orice progenitură Audi – e sprintenă peste așteptări, răspunde rapid și spectaculos la comenzi, e stabilă (atenție, totuși, la frânările la viteze mari și în curbele denivelate, nu uitați că e o mașină mare deghizată în mașină mică), e confortabilă, spațioasă și silențioasă în interior.

Motorul are un cuplu impresionant, la 90 km/h este deja în treapta a 7-a de viteză, iar la 140 km/h încă nu s-au atins 3000 rpm. Consumul (6,6 l/100 km, conform WLTP) depinde mult de modul de condus. Am făcut un drum dus-întors în două stiluri diferite – sportiv la dus, liniștit la întoarcere, iar computerul de bord mi-a confirmat că motorul pe benzină simte diferențele mai tare decât un diesel.

Pentru cei care vor să facă primii pași în lumea Audi sau a crossover-elor, Audi Q2 poate fi ”the beginning of a beautiful friendship”. E o mașină ”scumpuță” pentru România, dar ieftină pentru familia Audi. Nu o recomand începătorilor aflați în primul an de condus și tinerilor ce abia au împlinit 18 ani.

Lucian Cremeneanu

Publicitate