Etichete

, , , , , ,

Sebastian Lupu şi Richard Balint

Sebastian Lupu şi Richard Balint în „1000 de motive să te omor” [foto Remus Toderici]

S-a râs bine aseară la varianta B* a spectacolului „1000 de motive să te omor„.

Motive au fost destule. În 59 de minute de spectacol s-a rostit cuvântul „pulă” de 57 de ori, de unde reiese cam o pulă/minut. La primele 10-20 de invocări s-a râs în hohote, dar, mai apoi, obişnuinţa a domolit reacţia spectatorilor şi le-a mutat ţinta râsului spre alte elemente, mai delicate. Cu toate acestea, piesa nu este un seminar de înjurături, ci tratează relaţia tensionată dintre doi fraţi, unul şef, celălalt simplu angajat al aceluiaşi cazino.

În varianta văzută ieri, 19 ianuarie, şeful supra-nervos şi masculul dominant este Sebastian Lupu, iar angajatul ultra-sensibil şi prea-răbdător e Richard Balint. Scenariului i-a fost păstrat limbajul vulgar, firesc şi credibil în domeniul de activitate al jocurilor de noroc. Vi-l puteţi imagina pe Joe Pesci în „Casino” spunând „la naiba” în loc de „fuckin’ fuck”? Eu nu. Dialogul acid, isteric pe alocuri, e dublat de mici fineţuri de scenă şi de actor, de mici gesturi care stârnesc cu mare uşurinţă râsul.

Mama celor doi, omniprezentă din tabloul de deasupra mesei, pare să fie al treilea personaj al piesei. Ea este elementul care schimbă des cheia spectacolului, făcându-l să sune ba românesc, prin cât de des e pomenită în urări frăţeşti de mamă, ba italian, după cât de des i se cere iertare. Iar mama iartă tot.

Actorii adaptează textul în funcţie de tot ce e prin jurul lor. Dau impresia că dacă ar uita brusc textul, spectacolul ar continua fără probleme. Orice prezenţă, orice micro-întâmplare, orice sunet provocat în sală este agăţat, folosit şi transformat în râs. Iar proximitatea scenei şi traseele protagoniştilor printre spectatori fac experienţa foarte reală.

Teatrul de pub a prins bine în Oradea. Există deja un public, se joacă cu casa plină. Scena e mică, teatrul e aproape, interacţiunea cu spectatorii inevitabilă, iar bucuria de a sta la o bere cu actorii, după spectacol, este necuantificabilă. Pentru restul există Mastercard.

Varianta C, în care cei doi fraţi vor schimba rolurile chiar în timpul piesei, se anunţă a fi şi mai incitantă. Se joacă sâmbătă 26 ianuarie, de la ora 19, în Stage Muzeu.

* Piesa se joacă în 3 variante, actorii schimbând rolurile între ei

„1000 de motive să te omor”, cu Sebastian Lupu şi Richard Balint, Teatrul Artemotion (Stage Muzeu, Strada Iosif Vulcan, Oradea)

Publicitate