Etichete

, , ,

Organizat în grabă, cu doar câteva zile înainte, concertul Kumm din Oradea a reuşit să umple sala de cântări de la Mozskva Cafe. Din cauza vecinilor degrabă făcători de reclamaţii, la Moszkva se cântă la ore de teatru sau operă, prea devreme pentru publicul ţintă, mai ales într-o seară de sâmbătă. Astfel că locul s-a umplut treptat – jumătate de sală la începutul concertului, sală plină spre final.

Ca la orice concert de lansare a unui nou album, setlist-ul a fost ocupat de cântecele de pe „A Mysterious Place Called Somewhere”. Aşadar, hiturile trupei au lipsit motivat. „Muzica ar trebui să te ducă în altă parte decât eşti tu fizic în momentul respectiv” spunea vocalistul într-un interviu, iar acesta pare să fie scopul declarat al albumului, al şaselea înregistrat în 17 ani de existenţă Kumm. Reacţia publicului a fost în general bună şi a crescut constant pe măsură ce curgeau cântecele.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qtumXxshS7w]

La o primă ascultare am remarcat „Sun strip”, „The dark side of the mind” şi „One in a Million”. Despre aria stilistică pe care o acoperă Kumm pe „A Mysterious Place Called Somewhere” nu are rost să pomenesc. Cei care îi ascultă şi merg la concertele lor nu sunt preocupaţi de etichete, care oricum mai mult deranjează în cazul unor trupe. Un lucru e sigur: muzicienii din Kumm şi-au păstrat pasiunea şi talentul de a combina în doze optime mai multe sunete, cuvinte, idei şi senzaţii care le/ne plac.

Din postura de iubitor al limbii engleze şi fără să sufăr de patriotism idiot, am un mic regret că nu există mai multe cântece în româneşte pe albumul nou. Piesa-locomotivă „Să nu spui nimănui” (141.078 de vizualizări pe YouTube până în 16 februarie 2014) e singura. Felul în care sună mă face să cred că trupa ar fi avut puterea să ignore expresiile pe care alte genuri muzicale le-au compromis şi să vină cu ceva proaspăt, inovator. Dar, aşa cum spuneau membrii trupei într-un interviu, „o piesă cere o anumită limbă”. Iar la Kumm se gândeşte mai mult în engleză.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=T1vDcRWGuqQ]

Într-un gest devenit tradiţional pentru concertele de la Oradea, Kumm l-a invitat pe scenă pentru trei cântece pe chitaristul orădean Bogdan Albulescu, un (din ce în ce mai) vechi prieten al trupei. Tot în postura de invitată s-a aflat şi vocea feminină Ami Crişan (nu, nu este aceeaşi de pe album), o prezenţă discretă pe scenă, cu un limbaj non-verbal încântător. Mâinile împreunate pe suportul de microfon, zâmbetul reţinut şi privirile de aşteptare admirativă aruncate colegilor m-au făcut să regret că nu am avut camera foto la mine.

Lucian Cremeneanu

Kumm

Eugen Nuțescu (Oigăn) – chitară, voce
Kovács András – clape
Mihai Iordache – saxofon (şi chiar fluier)
Uțu Pascu – bass
John Ciurea – tobe

Publicitate