Etichete

, , ,

UNITER

Cum e posibil să ai la dispoziţie întreaga lume a teatrului românesc şi să faci cel mai plictisitor spectacol de premiere?

Majoritatea invitaţilor aveau o morgă demnă de înmormântarea unui papă. E ciudat şi nepotrivit, fiindcă toţi sunt oameni de spectacol, inteligenţi, spirituali, obişnuiţi cu gluma şi râsul. Oamenii aceia trebuie să râdă, domnilor de la UNITER! Câte glume se fac la Oscar, unele chiar pe seama actorilor? Momentele artistice au fost atât de elitiste, încât a dus lumea teatrului în nişte sfere din care el, teatrul, încearcă să evadeze de ani de zile.

Cum e posibil ca, în anul 2014, să ai un generic de deschidere lung de 3 minute?

În vreme ce trendul e ca genericele emisiunilor, serialelor sau spectacolelor să fie cât mai scurte şi mai dinamice, pentru a-i băga pe tele/spectatori cât mai rapid în atmosferă şi să economisească timp, organizatorii UNITER au optat pentru o deschidere de vreo 3-4 minute. Un cântec sobru, solemn, interpretat de mini-orchestra de pe scenă.

Cum e posibil să ai întârzieri în fiecare an şi să nu înveţi nimic din asta?

După doar 40 de minute, dl Caramitru a anunţat că spectacolul este deja în întârziere. În prealabil, le atrăsese atenţia viitorilor câştigători să nu vorbească prea mult în speech-urile de mulţumire, dar a uitat să le spună acelaşi lucru şi cititorilor de laudatio. Acolo s-au produs cele mai multe întârzieri. Plus lungile sale prezentări pentru persoanele care urmau să urce pe scenă pentru laudatio sau să înmâneze premiile.

Cum e posibil să vii cu cuţitu’ pe scenă?

Plicurile în care se aflau numele câştigătorilor trebuie că erau lipite cu Poxipol sau cu Super Glue. Altfel nu-mi explic de ce a fost nevoie de un cuţit ca să fie desfăcute. Nu s-a gândit nimeni cum va arăta asta într-un spectacol live? Nu se putea un sigiliu discret şi uşor de desfăcut? Dacă se auto-mutila cineva în direct, ce era? Accident de muncă?

Cum să pronunţi în mod repetat „Atila” în loc de „Otilo”?

Ştiind că ceremonia va avea loc la Târgu Mureş, ştiind că va avea de pronunţat o mulţime de nume maghiare de persoane şi personalităţi care populează lumea teatrului, dl Caramitru ar fi trebuit să facă un curs de pronunţie. Din respect pentru oameni, pentru limba lor. Nu e posibil ca după atâţia ani de scenă să spui tot „Atila” în loc de „Otilo”, cum ştie oricine că se pronunţă foarte întâlnitul nume Attila. Că doar ştie să spună Uiliam Şexpir în loc de Viliam Șachespeare.

Cum să scăpăm de clasa politică la astfel de evenimente?

Şi, fireşte că n-am scăpat nici de clasa politică. În orice se face şi se organizează, ei trebuie să fie acolo, să fie văzuţi, să arate cât de tare iubesc cultura, mai ales când ceremoniile se dau la TV. Nu au decenţa de a sta la o parte. Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a fost, din fericire, scurt şi la obiect. Dar preşedintele Consiliului Judeţean California de ce nu urcă pe scenă la Premiile Oscar?

Lucian Cremeneanu

Publicitate