Etichete
Să vezi o sală întreagă de oameni puşi pe ospăţ, cu braţele pline cu pungi şi pahare, cum uită să respire, cu popcornul îngheţat în aer, este o imagine de neuitat. Am văzut asta la „Interstellar”.
Dacă vă luaţi de ronţăit la film, grăbiţi-vă să terminaţi în primele 20 de minute, pentru că după aceea nu-ţi mai vine să dai din fălcuţe. Ori s-ar putea să te strângă de gât vecinul pentru orice zgomot făcut în momente nepotrivite, aşa cum n-am avut eu curaj să fac cu cel care mi-a zgâriat creierul un sfert de ceas încercând să culeagă absolut toate fărâmele de nachos din tăviţa de plastic. Sper să-i fi rămas între dinţi!
Printr-un scenariu impecabil, „Interstellar” duce tema salvării planetei la un alt nivel – salvarea umanităţii. Pe scurt, Pământul e pe ducă, iar o navă este trimisă în căutarea unei planete pe care să ne mutăm. Călătoria disecă teoria relativităţii timpului şi a spaţiului într-un mod surprinzător de limpede. Însuşi Măria Sa Einstein ar fi ieşit entuziasmat de la film. Femeile vor înţelege, în sfârşit, de ce 10 minute petrecute în faţa oglinzii par ore pentru cei care le aşteaptă. Filmul brodează conex şi pe tema familiei şi a uneia dintre cele mai speciale forme de dragoste, cea dintre tată şi fiică. Şi, nu în ultimul rând, administrează un duş rece spre îngheţat rasei umane, incapabilă să gândească mai presus de individ.
Toate acestea se întâmplă într-un SF filozofic în care nu există bătălii între ai noştri şi ai lor, ci doar între noi şi noi înşine. Prin scenariu, interpretare şi acurateţe a informaţiilor din manualul de astrofizică, „Interstellar” face ca „Gravity” să pară un documentar pentru preşcolari. Matthew McConaughey face din nou un rol mare, deşi nu atât de solicitant ca acela pentru care a luat Oscar. Cum nu am citit nimic despre film înainte de a-l vedea (aşa îmi place mie, e mai puternic impactul), m-am tot rugat să nu apară şi somniferul George Clooney. Nu a apărut, dar am avut o surpriză plăcută de la un rol secundar, jucat de un tip care a cerut să nu fie trecut pe afiş.
Mi-am amintit de toţi profesorii mei de fizică în cele 3 ore ale filmului. Timpul trece foarte repede. Pelicula are un ritm excelent până spre final, când regizorul Christopher Nolan toarnă puţină miere în compoziţie. Prin vâscozitatea ei, mierea încetineşte viteza nebunească a acţiunii şi lasă timp să se înţeleagă bine nişte lucruri. Spre exemplu, cât de grozav poate fi un univers 5D în care poţi cutreiera cum vrei pe axa timpului. Doamnelor, imaginaţi-vă că frecaţi maşina de alături, în timp ce vreţi să parcaţi. O tragedie în bidimensional, se rezolvă cu măiestrie în 5D: daţi înapoi şi, minune, tabla se îndreaptă de la sine. Tare, nu?
Finalul gata îndulcit ne arată că, mai presus de spaţiu, timp şi gravitaţie, există în Univers o forţă mult mai puternică, poate cea mai puternică, ce ne ajută să supravieţuim ca rasă. Este vorba despre… Ah, ce rău îmi pare că nu vă pot spune! Dar vă dau un indiciu: nu are nicio legătură cu moaştele. Vizionare plăcută!
Lucian Cremeneanu
Frumos…!!! De fiecare data cand citesc vre-un articol, orice articol de-al tau, Lucian, revin cu picioarele pe pamant !
ApreciazăApreciază
Multumesc. Ma bucur ca randurile mele au un astfel de efect. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Mai, cum stii tu sa le spui de bine! Si mie
mi-a placut la fel de mult.
ApreciazăApreciază
Acest cometariu l-am postat si pe TNR.
…
La o luna dupa ultimul comentariu am vazut si eu filmul.
….
Eu sunt inginer , poate de aceea crizele de nervi ale ficei mi s-au parut aberante, nu emotionante, ca si cum toata viata maretei om de stiinta se rezuma la taica-su…pai 20% dintre copii ar trebui sa fie traumatizati pe viata de moartea unui parinte la varsta copilariei/pubertatii…
Toata logica deplasarii in spatiu/timp este aberanta, o aberatie stiitifica ca sa nu mai vorbim de ideea in sine de a ne trimite langa o gaura neagra cand Calea Lactee are milioane de planete asemanatoare Pamantului .
Toata logica astronautilor este aberanta. Urmasii NASA se arunca pe o planeta fara minima informare? Sa nu stie ei ca ala de fapt a aterizat de 3 minute si a murit imediat? Pai atunci datele ar fi lipsit o lunga perioda de timp…vedem zidul chinezesc din spatiu si astia nu au vazut valuri de sute de metri inaltime? Sta domnul ala ca prostul sa se uite cum robotul o salveaza pe doman si el nu mai ajunge apoi la ecluza…mai sa fie, oare astronautii sau oamenii de stiinta din viitor sunt asa de idioti? Sa le dispara lor in 60 de ani instinctul animalic de supravietuire care preia fraiele intr-un mod inimaginabil cand corpul simte pericolul?
Logica temporala scartaie la greu si deciziile astronautilor sunt idioate, nu o sa vedeti ingineri sau oameni educati in ideea procedurilor facand tampenii din acestea. Un film pentru umanisti care habar nu au de tehnica. Un film foarte slab si compararea cu „Odiseea spatiala” este o grava eroare. Daca autorul a plans la smiorcaielile copilei este pentru ca el are o problema emotionala in acesta sitauatie dar sincer, cati copii plang dupa tatal lor dupa 20 de ani, il urasc dar ajung mari oameni de stiinta? Pai ori te distruge plecare tatalui , ori te prefaci sa iti dea bine scenariul…Cine spune despre film ca este stiitifico-fantastic, habar nu are de stiinta. Filmul este o fantasmagorie trasa de par la greu ca sa se plieze pe tiparul emotiv pe care a vrut Nolan sa il atinga. Fata de „Inception” acest film tinde spre 0…
Referitor la ce viseaza autorul , universul 5 D cu axa timpului la mana noastra: am si eu o intrebare, cand incepe in acest cotext un eveniment?Ce te faci cu trecutul? Cel din viitor ii trimite coordonatele celui din trecut, coordonate fara de care nu ar ajunge niciodata in viitor…
ApreciazăApreciază
Costica, tu esti inginer? Si nu stii ca „vedem zidul chinezesc din spatiu” este o tampenie?
Iar intrebarea ta nu are sens pentru ca o pui intr-un univers pe care tu il percepi in 3D. Iti dau totusi un indiciu, poate pricepi ceva: autorul ne descrie un 5D in care timpul nu „curge” la fel ca in 3D.
ApreciazăApreciază