La un laborator radio pe care l-am ţinut pentru studenţii de la jurnalism din Oradea, le-am cerut mai tinerilor colegi să scrie câte un editorial de 1 minut pe tema atacurilor de la Paris. În contradicţie cu tot ce le spusesem înainte, de data aceasta i-am rugat să fie subiectivi, dar şi să-şi asume opiniile. Uneia dintre studente, posesoare de blog de fashion, i-am sugerat abordarea atacurilor din punctul de vedere al unui analist vestimentar. Reuşita ei de a fi senină, amuzantă şi, totuşi, critică faţă de îngrozitoarele fapte poate fi citită mai jos. Vă rog să înţelegeţi că este vorba de un exerciţiu jurnalistic extrem, care nu şi-a propus insulta sau nedelicateţea faţă de un subiect atât de sensibil. (Lucian Cremeneanu)

Atac cu stil

În afară de cele 12 cadavre din redacţia Charlie Hebdo lăsate în urma lor, frații Kouachi au lăsat și o prețioasă lecție de fashion răufăcătorilor din întreaga lume. Suntem în secolul XXI, când nici măcar teroriştii nu se pot prezenta oricum în faţa opiniei publice. Să nu uităm că vestimentația spune multe lucruri despre purtător, iar prima impresie contează.

Spre deosebire de alte atacuri, cel de la Paris s-a făcut cu stil. Frații Kouachi au dus vestimentația teroristă la un alt nivel, trecând de la simpla eșarfă în carouri legată în jurul gurii sau dresurile feminine transparente trase peste cap la ținute all black asortate.

În ziua fatidică, protagoniștii au ales negrul, o non-culoare ce le-a complimentat trupurile, cunoscute fiind proprietățile miraculoase ale negrului de a subția orice siluetă şi de a-i oferi prestanţă.

Aş putea crede chiar că şi-au plănuit în detaliu nu doar atacul, ci şi ţinutele: de la măști minimaliste, simple și în ton cu tendințele, până la bocanci negri inspirați din vestimentația soldaților profesionişti. Nu este exclus să se fi sfătuit cu vreun coleg, expert în vestimentaţii pentru ultimul drum.

Spre deosebire de teroriştii sinucigaşi, care neglijează aspectul vestimentar fiindcă se duc oricum pe lumea cealaltă odată cu victimele lor, atacatorii de la Paris ştiau că vor apărea pe televiziunile din întreaga lume şi au vrut să fie cât mai prezentabili.

În fond, și terorismul este o modalitate de a ajunge celebru. Cei doi frați au devenit, prin ţinutele lor, adevărate sex-simboluri în organizaţia din care până nu demult făceau parte.

Iulia Andrei

iulia-andrei.ro

Iulia

 

 

 

 

Iulia Andrei Fashion Blog

Publicitate