Etichete

Kruger & Matz DJ-200
Am primit pentru test o pereche de căști de la Krüger & Matz DJ-200. Iar când se întâmplă așa ceva, nu mai stai pe gânduri. Ți le pui pe cap și pleci!
Deși este un produs ce se adresează urechilor, căștile Krüger & Matz DJ-200 impresionează mai întâi privirea. Designul clasic, atenția la detalii, materialele de calitate și combinația coloristică în proporții echilibrate de roșu și negru creează imaginea unui produs de încredere și ridică ștacheta așteptărilor.
O mică dezamăgire la deschiderea cutiei: lipsa unui adaptor de la jack mic (3,5 mm) la jack mare (6,3 mm), ceea ce poate însemna că produsul le este destinat utilizatorilor de dispozitive mobile. În schimb am găsit în cutie un prelungitor de 3 metri, care, odată atașat, duce lungimea totală a firului de semnal la 4 metri și jumătate! Libertate de mișcare, nu alta! Cablul este moale, iar la intrarea în cască este bine protejat cu un manșon de 5 cm împotriva stresului mecanic și, implicit, a întreruperilor.
Așa că prima dată l-am testat cu telefonul, un model nepretențios, cu sunet mediocru. Surpriza a fost plăcută. Sunetul se disipă bine în difuzor, răspunsul la volum maxim este bun, iar basul e bine optimizat. De fapt, loudness-ul e primul care iese în evidență încă de la primul play, chiar dacă asculți cu toate corecțiile la zero.
Al doilea test l-am făcut în exterior, pe o stradă intens circulată, ascultând o selecție de gothic metal. Dinamica sunetului a fost satisfăcătoare, iar basul și-a făcut din nou bine treaba. Căștile acoperă complet urechile și izolează sunetul exterior suficient de bine încât să te oblige la o dublă asigurare înainte a traversa strada.
Testul numărul 3 s-a desfășurat acasă, cu o placă de sunet externă profesională (Edirol) și în comparație cu căștile tot profesionale Shure SRH440 pe care le folosesc în viața de zi cu zi pentru calibrarea sunetului sau diverse mixaje de sunet. Aici, căștile Krüger & Matz Dj-200 și-au demonstrat limitele, reamintindu-mi să le sunt dedicate end userilor, celor care primesc muzica gata mixată și compresată.
A existat și testul numărul 4, pe teren, la un party unde am fost DJ. Le-am dat liber căștilor Stanton pe care le folosesc de câțiva ani, pe care am dat vreo 130 de dolari, și am pus la treabă perechea Krüger & Matz DJ-200. Le-am forjat corespunzător în momentele de vârf și mi-am făcut treaba foarte bine cu ele fără să simt vreo diferență, deși prețul lor este mult mai mic.
Fiindcă le-am testat doar o seară, nu pot spune cât de mare le este rezistența mecanică în timp, aspect deosebit de important în munca de DJ. Totuși, robustețea lor mă face să cred că nu vor apărea probleme mecanice prea repede. Celor care vor să le încerce la pupitru le recomand atenție fiindcă firul nu este elastic și un pas mai mare și neatent în stânga sau dreapta cu ele pe urechi ți le poate smulge de pe cap.
Căștile sunt echipate cu două difuzoare de 50 mm cu plaja de frecvență între 10 Hz și 28 kHz (impresionant, având în vedere că urechea umană percepe maxim 20 kHz), impedanță de 64 de ohm și sensibilitate de 97 dB.
Concluzii: un raport preț-calitate optim (căștile costă în jur de 200 de lei), bune pentru a-ți băga în urechi playlistul de pe telefon sau tabletă, perfecte și pentru outdoor sau pentru cumpărături dacă vrei să te izolezi de hărmălaia din hypermarket-uri. Dacă n-ar fi periculos, le-aș recomanda și pentru role sau bicicletă, fiindcă stau bine pe cap și strâng optim, fără a fi obositoare în timp, iar riscul de a le pierde în mers este minim.
Căștile Krüger & Matz DJ-200 mi-au mai dat un motiv de încântare în timpul unei plimbări. Designul din plastic negru și piele sintetică roșie împreună cu cablul tot roșu s-au asortat pefect cu cățelușa mea neagră care purta zgardă și lesă roșii. Ceea ce mi s-a părut fița supremă.