
- La restaurantul Graf, vă rog.
- Unde e ăla?
- Acolo unde a fost Meatic-ul.
- Și unde a fost Meatic-ul?
- Păi tot acolo unde a fost mai demult Graf.
Dacă o să aveți această discuție cu un taximetrist din Oradea, să nu vă mirați. Epopeea orădeană Meatic, cunoscut drept restaurantul lui Adi Hădean, s-a încheiat acum o lună. Proprietarii spațiului, cei care au deținut mai înainte restaurantul Graf și care au fost în parteneriat cu chef Hădean la Meatic, au hotărât să meargă mai departe sub vechea denumire.

Echipei de la Meatic păstrată aproape integral i s-a alăturat un bucătar care a lucrat 5 ani înainte, la vechiul la Graf. Împreună, echipa a pus la punct un meniu fusion între ce ofereau Meatic și Graf în trecut, totul într-o abordare mai prietenoasă, mai casual, fără pretenții de fine-dining și, slavă cerului, mult mai ieftină.

Carnea gătită încet la smoker, steak-urile de vită, coastele de porc și cartofii prăjiți în untură de mangaliță, care au făcut carieră la Meatic, au rămas în meniu. A dispărut, din păcate, cocoșelul, care a frânt multe inimi și papile gustative.

În compensație au apărut bruschete cu diverse preparate locale (zacuscă de pește de la Șoimuș, cu pastramă de vită, cu pate de mangaliță și trufe), pastele de casă și rizotto cu legume coapte și puse pe grill.

La noul Graf, zona de preparate marine și de pește este bine acoperită – paste cu fructe de mare, creveți tempura, păstrăv de Șoimuș, somon și dorada preparate pe grill. Tot de la fostul restaurant de fine-dining au revenit în meniu câteva preparate reinterpretate, vedetele fiind deserturile, făcute de aceeași echipă de cofetari de la vechiul Graf.

Și pentru că noua denumire este Restaurant-Pizzerie Graf, pizza cu maia a rămas și ea în meniu în suficiente variante pentru toate gusturile. De altfel, pizza poate fi comandată și pentru livrare la domiciliu.

Pe scurt, s-a luat ce e mai bun de la fostele localuri și s-a alcătuit un meniu destul de scurt, dar surprinzător de divers, cu prețuri mult mai accesibile. Acolo unde a fost cazul, la unele porții care erau prea mari, s-a mai tăiat și din gramaj.

O noutate este și camera de joacă pentru copii, dar și un salonul mai retras care poate fi închiriat pentru mese mai discrete sau pentru ședințe, prânzuri și cine corporate. Anumite preparate, cum ar fi biftec tartar-ul, se vor prepara la masă, în fața oaspeților.

Mai rămâne de sperat ca din mintea orădenilor să se șteargă eticheta de ”scump, foarte scump” cu care Graf-ul s-a ales în anii aceia în care publicul local nu era prea pregătit pentru o experiență culinară atât de exclusivistă.
Între timp, și publicul s-a mai maturizat, gusturile s-au mai deschis, mințile la fel. Oradea a devenit un orășel turistic tot mai simpatic, deci, teoretic, treaba ar trebui să meargă ca unsă.
Și pentru ca să îmi susțin afirmația de mai sus, închei cu o spovedanie: da, am gustat cam jumătate din lista de meniu luni, 4 noiembrie 2019, la o masă de protocol care a ținut vreo 2 ore și jumătate. Și fost buuun de tot!