Etichete

, , ,

În 7 și 8 Decembrie, în sala Teatrului Arcadia din Oradea, se joacă ”Exploziv”, un spectacol care face un pic de curățenie sub preșul pe care școala românească îl folosește să-și ascundă problemele. Firește, baiurile nu sunt doar ale școlii, ele mai vin și de acasă, din familie, iar textul dă puțin cu aspiratorul și pe acolo.

Pe scurt: Un liceu renumit, un grup de elevi, un rebel, un tocilar, un director, o profesoară, mamă de tocilar. Toată povestea e spusă prin ochii unui personaj ignorat de obicei, dar care prin natura meseriei sale vede, aude și observă tot – femeia de serviciu. Probabil singura femeie de serviciu cu fustă roz din lume. 🙂

Exploziv” explorează eficient 3 planuri distincte:
– relația elevi-elevi
– relația elevi-profesori
– relația copii-părinți

Așadar: unuia îi place de o fată, ei îi place de băiatul rebel după care celelalte fete sunt topite și ele, rebelului îi place o profesoară, hormonii tropăie, adolescenții fac mișto de profi, majoritatea îi obligă și pe ceilalți să facă la fel, directorul nu poate ține situația în frâu, mama e prea ocupată ca să își asculte copilul… Recunoașteți, nu?

Tipologiile elevilor, valabile pretutindeni, sunt clar identificate prin prestația energică și entuziastă a unor actori tineri aflați în primul an de activitate. Aceștia, împreună cu câțiva actori cu experiență ai Trupei Iosif Vulcan, realizează un selfie colectiv pe care școala românească nu va avea niciodată curajul să și-l facă.

Spectacolul este alert, cu ritm bun, regia este dinamică, riscul de plictiseală, minim. ”Exploziv” nu emoționează și nici nu era loc de așa ceva. Folosește o tehnică invazivă, dureroasă și fără anestezie prin care se vrea apropierea de un diagnostic cât mai corect.

Spectacolul nu oferă și tratamentul, ceea ce e și normal – vindecarea trebuie să vină de altundeva. Iar orice vindecare pornește de la recunoașterea problemei. Și aici începe rolul celor din sală. Asta dacă vor avea curaj să intre și să se privească în oglindă.

Dacă sunteți profesori, dacă sunteți părinți, dacă sunteți adolescenți peste 14 ani, vă recomand să vedeți ”Exploziv”. Faceți-o cât mai repede, înainte de invazia cozonacilor și isteria sărbătorilor când, știm bine, toți vom fi mai mai buni și, doborâți de cetină, vin și ler, ne vom preface creștinește că problemele școlii nu există și nici n-au existat vreodată.

CUMPĂRĂ BILETE AICI!

Exploziv”, text de Elise Wilk, regia Rareș Budileanu, scenografia Anna Kupas, muzica Ovidiu Iloc. Cu tinerii actori David Constantinescu, Calița Nantu, Daniela Purcărea, Giorgiana Coman, Ioana Moldovan, Carina Bunea și Ionut Serban, alături de experimentații Angela Tanko, Pavel Sîrghi, Alin Stanciu, George Dometi și Consuela Egyed.

Lucian Cremeneanu

Publicitate