Etichete
Cum să nu-l iubeşti pe Gyuri? Te face să râzi, să cânţi, îşi face poze cu tine, semnează orice hârtie îi pui în mână, îţi dă din berea lui, are ce vorbi cu oricine. Pare perfect integrat oriunde. Are glume sclipitoare, expresii memorabile, melodii molipsitoare şi versuri sincere. Cântă la chitară. Bate la tobe. Vorbeşte japoneza neaoşă. Are şi câteva lipsuri. Îi lipsesc ifosele. Şi câţiva centimetri. Totuşi, de câte ori îl întâlnesc, îi zâmbesc cu tristeţe. Gyuri e condamnat să fie înconjurat în permanenţă de oameni care nu îl înţeleg.
Să fii pâine şi să te împarţi singur… Cât de greu şi cât de nobil! Omul-spectacol s-a urcat pe scenă ca să împartă din vibraţiile lui. Succesul nu i-a fost scop, ci consecinţă. A vrut să facă umor şi a făcut. A vrut să scrie şi a scris. A vrut să cânte şi a cântat. Poate că s-au întâlnit prea multe într-un singur om, iar noi nu suntem întotdeauna pregătiţi să le acceptăm pe toate.
Gyuri plăteşte tribut notorietăţii de umorist şi încă nu e luat foarte în serios ca muzician. Schimbările de registru nu sunt prea agreate într-o societate atât de conservatoare ca a noastră. Cât timp vom spune „Merg la concertul lui Gyuri Pascu, de la Divertis”, starea lui de prizonierat în prejudecăţile noastre va continua.
Un repertoriu prea generalist nu ne place tot din cauza propriilor îngustimi. Cine cântă orice este suspect, chiar dacă o face bine. La concertul de ieri, din Blue Monday Oradea, Gyuri a cântat rock, blues, country, pop, folclor, rap şi chiar muzică clasică. Cum puţini oameni au gusturi atât de variate, îmi permit să cred că nimeni din sală nu a gustat chiar toate melodiile. Dar s-a aplaudat după fiecare piesă.
De ce îi zâmbesc cu tristeţe? Pentru că, din egoism sau superficialitate, oamenii îi primesc mesajele după ce le filtrează prin prisma propriilor experienţe. Vorbele lui devin pretexte pentru propriile noastre gânduri egocentrice, pierzându-şi rolul auto-biografic. Îl consumăm pentru binele nostru, nu pentru al lui. „Temniţa lui de carne” se hrăneşte cu bani şi bere, dar „fluturele interior” are nevoie de înţelegere. Iar Gyuri trebuie înţeles cu o generozitate cel puţin la fel de mare ca a lui.
Şi încă ceva. La o intâlnire cu Gyuri, vigilenţa e obligatorie. Trece lejer de la râs la chestiuni profunde, sensibile, duioase sau chiar dureroase. Iar noi, uneori, râdem când nu trebuie.
(19 februarie 2008)
Foarte fain.
Ce rau imi pare ca nu am stiut de concert… M-as fi dus…
Oricum, imi aduc aminte cu mare drag de intalnirea cu IGP, la Sighisoara, cand l-a lansat pe Dinu Olarasu, eveniment tinut in Turnul Fierarilor.
E trist ca publicul larg il stie pe IGP doar prin prisma Divertis… Si chiar muzical, putini ii cunosc si discurile sau piesele celelalte, in afara de Gizzi sau Africa… Ori versurile scrise de el… (in afara de cele care ii acompaniaza muzica)
Din momentul in care i-am descoperit muzica si versurile, am avut o reala satisfactie sa ii urmaresc parcursul artistic, cu uimitoarele schimbari de stil, cu non-comercialul specific, cu profunzimea mesajului versurilor si a muzicii…
ApreciazăApreciază
Multumesc pt comentariu. Vezi ca e un articol din 2008. Nu a fost niciun concert recent cu Gyuri la Oradea.
ApreciazăApreciază
🙂
Ai dreptate. Ai descris, ceva mai pe larg, expresia „am rămas fără cuvinte”. Eu și acum mai caut o piesă ce m-a lăsat mască prin anii 90, cîntată de Gyuri Pascu împreună cu Monica Anghel dacă nu mă înșel, piesă ce, culmea, la vremea respectivă, era cîntată în engleză. Mi se păreau atît de familiare vocile și totuși pînă ce crainicul de la radio nu a început ceva de genul „…Ioan Gyuri Pascu împreună cu Monica Anghel, au cîntat…” nu am știut cine cîntă.Apoi, am rămas mască. Adică, „ăla mic” de la Divertis cîntă așa, woauuuuuuuuuuuuuuuuu, da chiar woauuuuuuuuuuuuuuuuu.
ApreciazăApreciază
Mulţumesc. Cântecul se numeşte „It’s over” şi e unul dintre cele mai bune „made in Romania” pe care le-am auzit. De altfel, întreg albumul Mixed Grill este minunat. Şi, pe lângă asta, a reuşit să pună perfect în valoare vocea Monicăi Anghel.
ApreciazăApreciază
Mulțam’ și io.Da, așa cu nesimțire întreb și eu: un link către melodia aia superbă nu știi cumva. Că prietenul Google nu vrea să-mi arate.
ApreciazăApreciază
Ti-am trimis melodia aseara pe mail.
ApreciazăApreciază
Săru’mînaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ApreciazăApreciază
Cu ocazia asta o sa mai scot la lumina casetele audio cu albumele mai vechi ale lui IGP, ca demult nu le-am mai ascultat si sunt o adevarata desfatare pentru urechea muzicala…
Si „Mixed Grill” si „Innocent Thoughts” si… toate 😀
Cateva din piesele sale adunate si aici: http://www.trilulilu.ro/schassburg/fisiere/playlist/31828
ApreciazăApreciază
Imi amintesc ca ieri(1993) de ,,Tara arde iar babele se piaptana!”Pe vremea accea eram tanar,student,cu oaresce sperante,si au ramas doar sperante.Merci mult Gyuri pentru acele momente.Intre-timp inca ,,Tara arde si babele se piaptana!” si nu se stie pana cand!!!
ApreciazăApreciază
Ca fiind unul dintre prea putinii oameni categorisiti ,din punctul meu de vedere,ca artist complet, mi se pare normal ca lumea larga sa nu-l inteleaga!
Trebuie putin efort intelectual si nitica educatie de acasa si nitica cultura generala si nitel bun simt si nitel ceva ,din cate ceva care ne lipseste fiecaruia dintre noi!
El are ceva mai mult din fiece ceva al ficaruia dintre noi, si de aceea nu toata lumea il intelege!
Eu, personal, ii multumesc pentru simplul fapt ca nu a intrat in politica, asa cum se intampla pe la noi!
Numai sanatate pentru un Urias artist de buzunar , precum al nostru Ioan Ghiury Pascu!
ApreciazăApreciază