Etichete

,

Victor Socaciu (foto antena3.ro)

Nu-l acuz pe Victor Socaciu de prostie. Oricât de indignat sunt de iniţiativa lui de dublare a filmelor în limba română, trebuie să accept că omul nu e prost. Am şi vorbit cu el de cîteva ori şi pot să depun mărturie că nu e.

Ca şi în alte cazuri, nu prostia este cauza aberaţiei legislative, ci interesul ascuns. Reaua-voinţă şi iresponsabilitatea vin abia pe locul doi. Da, e posibil ca în spatele ideii lui Socaciu să stea o idee de afacere. Din dublări se fac bani frumoşi, iar parlamentarul-muzicant s-a şi trădat, într-o oarecare măsură, declarînd că „nu înţelege de ce actorii i-au criticat ideea”. (Au criticat-o pentru că sunt artişti, domnule Socaciu, ceea ce ar trebui să fiţi şi dvs.) Dar cred că cel mai important aspect al problemei a scăpat opiniei publice.

Pentru a-l explica, mă voi folosi de o comparaţie. Mai ţineţi minte modul în care Pro TV a inovat ştirile în România? Pro TV ştia că „furând” telespectatorii celorlalte televiziuni nu e suficient, aşa că i-a adus în faţa micilor ecrane şi pe cei care, pînă atunci, nu erau interesaţi de actualitatea politică, socială sau economică. Ştirile au devenit mai atrăgătoare, mai frumos colorate, mai amuzante, mai scurte, mai uşor de urmărit, mai uşor de înţeles. Aşa au reuşit să-i atragă pe „virgini”, oameni care până atunci nu dădeau doi bani pe ştiri.

Situaţia s-ar putea repeta şi cu filmele. Prin dublarea lor, acestea vor putea fi urmărite şi de telespectatorii care, din cauza unei barierei culturale sau intelectuale, nu se uită la filme sau, în cel mai bun caz, le urmăresc doar la cele româneşti. Pentru aceşti oameni, care nu citesc nici măcar sms-uri, subtitrarea „dispare prea repede”. Iar numărul lor creşte constant, ajungând la o cifră pe care specialiştii în marketing nu o pot ignora. Aşadar, dublarea ar putea aduce mai multă audienţă pentru televiziuni (pierderea celor care nu agreează filmele dublate va fi insignifiantă în comparaţie cu numărul de „virgini” câştigaţi), mai mulţi privitori de reclame pe intervalele orare respective şi, implicit, mai mulţi bani.

Ce zic televiziunile despre iniţiativa cu parfum de lobby a Socaciului? Eu nu prea le-am auzit comentând. Şi, mai important, cine l-a împins în faţă pe parlamentar?

Lucian Cremeneanu

Publicitate