Etichete
Mini-serialul meu despre experiențele trăite în Japonia a ajuns la final. În loc de încheiere, vreau să mai completez cîteva lucruri pe care le-am lăsat pe dinafară pînă acum:
În două săptămîni de umblat intens cu mijloacele de transport în comun și pe stradă n-am simțit niciun miros de transpirație sau alt miros neplăcut. E drept, nu au fost zile de vară. Dar, chiar și așa, preocuparea japonezilor pentru curățenia personală este impresionantă.
Deseori am avut impresia că sunt singurul din Japonia care folosește Nokia. Cei mai mulți foloseau iPhone sau DoCoMo, un foarte popular brand japonez.
La plecarea dintr-un restaurant din Tokyo în care am servit cina, am primit cel mai neașteptat cadou-suvenir – cîte o căpățînă de salată verde. După ce am rumegat cîteva frunze în metrou, le-am făcut cadou unui om fără adăpost care, alături de alții, se pregătea de culcare în stația de metrou Shinjuku.
Tot în Tokyo m-am intersectat pe stradă cu doi români. Erau îmbrăcați, firește, în trening și încercau să intre în vorbă cu două domnișoare localnice. Dacă pentru treninguri aveau o scuză imensă (amîndoi erau componenți ai naționalei masculine de gimnastică), pentru faza cu localnicele merită trași la răspundere, din cauză că amîndouă erau groaznic de urîte.
Am reușit să vizitez hotelul și barul în care s-a filmat „Lost in Translation”, un film deosebit de drag mie. Adeseori, în timp ce colindam pe străzi, ascultam la căști coloana sonoră a filmului, ceea ce mi-a creat o experiență incredibil de intensă, o combinație fantastică de real și virtual.
Deși sunt un mare fan al bucătăriei japoneze, n-am reușit să ajung la un sushi-bar autentic. Am rătăcit cu harta în mînă mai bine de o jumătate de oră căutînd unul care îmi fusese recomandat. Pînă la urmă m-am declarat învins din cauze descrise într-un episod anterior – harta era în engleză, iar inscripțiile pe clădiri în japoneză.
Apropo de baruri și restaurante, m-au fascinat cu minimalismul și neopulența lor. Japonezii nu consumă spațiu mai mult decît le trebuie și nici nu par să fie amatori de lux inutil. Experiența unui ramen servit la marginea trotuarului, într-un mini-local de vreo 12 locuri, unde se ascultă doar muzică simfonică, rămîne memorabilă.
Însumată într-o singură propoziție, lecția japoneză este una de seriozitate, de responsabilitate, de patriotism, de respect, de modestie, de politețe, de toleranță și de performanță, dar nicidecum una de iubire și zîmbet. E o societate care se mișcă repede înainte, dar care nu uită să privească înapoi. Este o lume care dă o lecție lumii.
Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați citit rîndurile și gîndurile.
Lucian Cremeneanu
multumesc!
ApreciazăApreciază
Foarte frumos si prea interesant! Deci si acolo e plin de turisti japonezi facand poze pe pilot automat. Asta-i tare!
ApreciazăApreciază
Multumim si noi.. asteptam si alte experiente 🙂
ApreciazăApreciază
Multumim si noi pentru ca ne-ai impartasit gandurile si trairile tale si … chiar asteptam si alte experiente!
P.S. la durerea ta de gat cred ca era mai simplu daca apelai la prietenul tau (Peter, parca il chema) ca sa-ti recomande un tratament din plante. Poate era mai de ajutor si poate gaseai mai repede asa ceva.
ApreciazăApreciază
Ceau,
Sa știi ca sunt plăcut surprins de experiența ta japoneza si se observa talentul tau de narator si daca am rămâne fiecare din noi cei care am citit aceste lectii cu ceva ar fi super, faptul ca tu ai fost si ne ai impartasit si noua din experiența ta este un mare câștig pt toți .
Poate ca vom vedea in curând si talentul tau de fotograf in Japonia .
ApreciazăApreciază
Multumesc din suflet Lulu,a fost o lectura placuta,interesanta,vazuta si descrisa in adevaratul senns al cuvantului,esti un erou, felicitari,toata .stima si respectul. La noi este o toamna de invidiat,dar se anunta o schimbare radicala in zilele urmatoare,se raceste fparte tare,lucru pentru care vorba vine te invidiez.Or fi la noi ”codri verzi si campuri de matase”, dar caldura si ”factura” bat-o vina,asa ca ai facut niste sacrificii,dar nu le-ai facut in zadar.Toate cele bune,sanatate,sa le poti duce pe toate,impreuna cu cei dragi tie.Cu drag DOINA H. R O M A N IAAAA!
ApreciazăApreciază
frumos ce am citit, e placut sa cunosti traditiile altor tari si sa traiesti aceata experienta ; ,felicitari!!!!!!!!!! si de ce nu si o carte?cum spunea mona cotor .oricind esti binevenit si prin spania(a trai o noua experienta).
ApreciazăApreciază
„Bunicule” drag multumesc pentru lectiile oferite si astept si altele.Felicitari…..
ApreciazăApreciază
Eu cred că se impune o precizare: lecția am primit-o, nu am dat-o!
ApreciazăApreciază
Daca vrei o adevarata lectie de viata Lulule,vino in Romania s-a vezi cum se poate trai dintr-o pensie de 3-4 milioane lei vechi,asta e lectie de viata.
ps:Un proverb sud-coreean spune:Lenes ca un japonez.
ApreciazăApreciază
Lulu,Lulu!!
M-au captivat , pentru acteva momente , scrierile tale…numai tu poti fi atat de ,,fluid’ in exprimare,atat de real,de normal…Ceea ce ai scris poate face parte oricand cu succes dintr-un ghid al locurilor pe care le-ai vizitat…esti atat de spontan,clar in exprimare si incitant…sa tot citesti !!!!!
Toate acestea ma conduc la o intrebare:pe cand urmatoarea carte????
Sunt mandra sa te cunosc!!!!!!!
Iti urez sa ai o viata minunata!!!!
ApreciazăApreciază
Nimic despre cele 8,5 mii de miliarde de dolari datorii?Cam in cati ani vor plati galbejitii datoriile astea?
…apropo:Cu cati de zero se scrie suma asta?
ApreciazăApreciază
Foarte placute lectiile japoneze…pt mine au fost ca o pauza de la ritmul de zi cu zi…ca o gura de aer curat…genul de informatie usor de digerat si pe de alta parte si utila.
Cei care lasa comentarii rautacioase,sa se uite neclintit la stirile tv si la marea majoritate a stirilor din presa scrisa romaneasca si sa stea ingraditi de gandurile legate de pensiile din tara asta si toate porcariile care exista si sa se mai si planga in continuare…
Oricum oriunde se intampla si vrute si nevrute.Depinde de noi cu ce ne alimentam din ceea ce ne inconjoara.
Bafta!
ApreciazăApreciază
Mulțumesc, Lăurico, pentru rîndurile tale bune ca întotdeauna. Mă bucur că ți/au plăcut povestioarele mele. Cît despre cei răutăcioși… fiecare vede viața așa cum e el. Să fie sănătoși. Felicitări pentru marea lucrare pe care sunteți pe cale să o întreprindeți. Vă țin pumnii. Să știi că și eu am amintiri foarte plăcute de la nunta voastră. Te pup.
ApreciazăApreciază
Pingback: Lecția japoneză (XII) – La spital | BLOGUL LULULUI