Etichete
Concertul „The Wall” al lui Roger Waters figurează, deocamdată, pe locul 1 în topul ratărilor mele. Nu m-am împăcat uşor cu asta, mai ales că „The Wall” este albumul meu de căpătîi. Dacă turneul va continua la anul prin alte părţi ale lumii, poate o să-l văd şi eu. Pînă una alta, vă invit să citiţi o cronică scrisă de prietenul Liviu Balint, după concertul de la Budapesta.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
So ya
Thought ya
Might like to go to the show.
To feel the warm thrill of confusion
That space cadet glow.
Tell me is something eluding you, sunshine?
Is this not what you expected to see?
If you wanna find out what’s behind these cold eyes
You’ll just have to claw your way through this disguise.
Lights! Turn on the sound effects! Action!
Un porc mistreţ deasupra ta. Cu siguranţă, numai siguranţă nu îţi poate da, chiar dacă pe el apare mesajul ”Trust Me”. Yeah, sure. Deşi, nu ştiu cum era porcul ăsta în tinereţe, acum mai bine de 30 de ani, când apărea The Wall, dar acum părea destul de necăjit. Toată lumea râdea de el şi toate logo-urile unor dictaturi trecute şi prezente cu care era vopsit de abia se mai ţineau de el. Să cheme cineva protecţia animalelor. De protecţia oamenilor se ocupa în acel moment Roger Waters.
Mai mult de două ore în care am văzut, în fine, că visele sunt colorate. Roger Waters a făcut ca zidul să se ridice în picioare în faţa lui. Cărămidă cu cărămidă, cântec cu cântec. Nu a fost un concert, a fost un spectacol în mai multe dimensiuni. Iar una dintre dimensiuni era cea personală din mintea fiecăruia dintre cei care am fost martorii norocoşi ai reîntâlnirii cu o parte din noi. The Wall a existat în mintea mea şi există în continuare nu ca un zid, ci ca o punte. Like a bridge over troubled waters…
Uneori apele au fost acoperite de o pojghiţă de gheaţă, sub care era să pierd un prieten, acum mulţi ani…
If you should go skating
On the thin ice of modern life
Dragging behind you the silent reproach
Of a million tear stained eyes
Don’t be surprised, when a crack in the ice
Appears under your feet
You slip out of your depth and out of your mind
With your fear, flowing out behind you
As you claw the thin ice…
Nu au fost mai multe cântece, ci unul singur. Care a ţinut peste două ore. La un moment dat, nefiind eu prea înalt, nu vedeam mare lucru şi voiam să mă apropii de scenă. Dar mi-am dat seama că mă făceam tot mai mic pe măsură ce mă apropiam. Aşa că m-am retras în spate şi, în întunericul care era între mine şi scenă aveam impresia că nu erau străini veniţi la concert, ci toţi prietenii mei care aş fi vrut să fie acolo. Iar eu stăteam aproape de ieşire, ca de veghe în lanul de secară, vechea mea obsesie, să am grijă de ei, să nu mai dispară niciunul, cum mi s-a mai întâmplat. Bring the boys back home…
Nu pot să scriu cronică la aşa ceva. Nu mai ştiu exact cum ţinea Roger chitara sau trompeta. Cum scotea Snowy White solourile. Nu pot descrie secvenţa în care Waters a cântat ”Nobody Home” într-o cameră decupată din zid.
I’ve got the obligatory Hendrix Perm
And the inevitable pinhole burns
All down the front of my favourite satin shirt
I’ve got nicotine stains on my fingers
I’ve got a silver spoon on a chain
Got a grand piano to prop up my mortal remains
I’ve got wild staring eyes
And I’ve got a strong urge to fly
But I’ve got nowhere to fly to
Ooh Babe when I pick up the phone
There’s still nobody home
I’ve got a pair of Gohills boots
And I’ve got fading roots…
Nu pot să descriu sunetul fuckin’ incredible care m-a luat de câteva ori cu el şi m-a izbit de toţi… pereţii. Sau farmecul rebel-inocent al corului de copii care scandau ”Teacher, leave the kids alone!” Cum aş putea eu descrie succesiunea de efecte speciale, de desene pe care le ştiam pe de rost din film, de sunete care mi se confundă cu clipele şi oamenii cu care le-am ascultat de-a lungul timpului meu şi al lor? Care sunt cuvintele cu care descrii sunetul făcut când se taie respiraţia?
What shall we use to fill the empty
Spaces where we used to talk
How should I fill the final places ?
How should I complete the wall ?
The Happiest days of our lives încap uneori pe o casetă AGFA de 90 de minute. Dar le poţi reasculta până cade suportul magnetic de pe bandă. Apoi, at one of your turns, le poţi fredona celor care mai au timp şi vor să te asculte…
Day after day, love turns grey
Like the skin of a dying man
And night after night we pretend it’s all right
But I have grown older and
You have grown colder and
Nothing is very much fun any more.
And I can feel one of my turns coming on.
Mother… Sunetul cristalin al vocii de copil care spune ”Look mummy, there’s an aeroplane up in the sky!” e sfâşietor şi când îl asculţi pe un disc ruginit al memoriei.
Did you see the frightened ones?
Did you hear the falling bombs?
The flames are all gone, but the pain lingers on.
Să vă spun cum a sunat tânguirea din ”Don’t leave me now”? Să vă descriu emoţia multiplicată în mii de inimi care ascultau versurile ”Hey you, with you ear against the wall/Waiting for someone to call out/Would you touch me?/Hey you, would you help me to carry the stone?/Open your heart, I’m coming home…” ? But it was only fantasy. The wall was too high, as you can see. For me. Şi chiar,”Does anybody here remember Vera Lynn? Remember how she said that we would meet again some sunny day?” Să vă fredonez cântecul tribut dedicat lui Jean Charles de Menezes, turistul brazilian împuşcat într-o staţie de metro din Londra doar pentru că fusese confundat cu cei care lăsaseră bombe acolo? Sau omagiile celelalte aduse celor căzuţi în războaiele mereu ale altora? Cum a fost şi cazul tatălui lui Roger Waters?
Nu, nu pot scrie o cronică de concert. Pentru că nu pot scrie în culori. Vă pot spune că, la un moment dat, s-a terminat. Zidurile ridicate în timpul spectacolului s-au dărâmat într-o avalanşă de emoţii şi efecte vizuale care au adus nivelul emoţiilor la limită. Şi nu a fost niciun bis. Şi nici cineva care să aibă nevoie de el sau să îl ceară.
Mesajul anti-war al lui Waters a rămas, din păcate, la fel de actual în decursul timpului. Ca piesa ”Blowin’ In The Wind” a lui Dylan şi multe altele. S-au schimbat doar numele celor care provoacă războiul, dar cauzele au rămas cam aceleaşi. Şi cauza principală e neputinţa de a-l vedea pe celălalt la fel ca pe tine. Toate graniţele, de orice fel, sunt, de fapt, ziduri. Iar frica de a schimba ceva e tot un zid. Fear builds walls. Te poţi întreba dacă tot efortul lui Waters de a atrage atenţia că lumea nu poate fi mai bună decât dacă dărâmă zidurile ridicate de oameni nu e în zadar. Nu, efortul nu e în zadar, e în zidar. Şi poate schimbările reale vor fi făcute de cei care ascultă muzică.
All alone, or in twos
The ones who really love you
Walk up and down outside the wall
Some hand in hand
Some gathered together in bands
The bleeding hearts and the artists
Make their stand
And when they’ve given you their all
Some stagger and fall after all it’s not easy
Banging your heart against some mad buggers’
Wall
Am auzit că dacă te trezeşti cu faţa spre lumină, visele dispar. Unele vise sunt însă chiar făcute din lumină. Şi rămân. Ca profilul de la final, când zidurile căzuseră ca un oftat de uşurare, iar pe ecranul umplut înainte cu coşmaruri apăruse silueta unei tinere copile care dansa şi împărţea baloane. Am luat şi eu unul şi m-am întors cu el în realitate.
Voi ce mai faceţi, sunteţi bine?
Hello,
Is there anybody in there ?
Just nod if you can hear me.
Mă bucur. Sincer, mă bucur. All in all it was all just bricks in the wall.
Liviu Balint
–
Cremenean drag.
Frumoasa eliberare de senzatii si simtaminte.
Mi-aduc aminte de un tanar oradean care statea alungit la ora 12 noaptea pe o banca a unui stadion bucurestean pe care avusese loc un Concert fantastic sub egida Coca-Cola si care nu voia sa se trezeasca din mirajul pe care tocmai il traise. Cred ca il chema tot Liviu Balint.
Anii trec trairile sunt aceleasi.
Ma bucur sa il regasesc e aceasta cale.
–
~~~~~~~~~
Always yours,
Gabi Macsinga
~~~~~~~~~~~
ApreciazăApreciază
La un moment dat, m-am asezat pe jos si mi-am aprins o tigara. Nici nu mai era nevoie sa ma uit la scena. Ascultam „You are so beautiful” si ma simteam de parca Joe Cocker mi-ar fi dat bricheta. Sunt clipe in care universul se restrange, apoi explodeaza in mii de senzatii, ca un imens confetti. Si nu mai stii pe care sa le culegi. Dar te acopera. Dupa concertul cu Joe a urmat Rod Stewart, decent si frumos, dar pentru mine era suficient. Asa ca m-am intins pe o banca din tribuna. Era 1995. Am retrait feelingul cativa ani mai tarziu, la un concert Blackmore’s Night, in Budapesta. Erau la al treilea bis si inca mai aveau de povestit. Am simtit ca era destul, in sensul de preaplin. Ma simteam aproape vinovat sa le mai cer ceva. Asa ca am iesit si mi-am luat o bere, in hol, si am ascultat sfarsitul concertului de acolo.
Multumesc, Gabi, de aceste aduceri ale mintii.
ApreciazăApreciază
Am fost la The Wall, Budapesta…si inca nu mi-am revenit…
Cuvintele sunt putine pentru a incerca sa redau ce a fost acolo…sper cat de curand sa lanseze DVD-ul/Blu-ray-ul cu showurile filmate la Londra.
Concertul a fost extraordinar, tot drumul de intoarcere imi spuneam ca asa ceva nu poate fi real, ca totul a fost doar in imaginatia mea. Om in toata firea, la “Mother” si “Confortably numb” am plans pur si simplu. Si nu am plans neaparat pentru ca le ascultam live prima data in viata (si probabil si ultima), ci am plans mai mult pentru ca am ratat concertul din 2007, tot la Budapesta, pentru ca am ratat multe alte ocazii de a-l vedea live pe geniul din spatele Pink Floyd…De ce ? Pai foarte simplu: “mother, should I trust the government ?” – moment in care pe zidul construit pe scena a aparut scris, mare, “no fucking way”. Sa le multumim guvernantilor din 89 incoace ca n-au fost in stare sa construiasca o sala cum au “amaratii” de unguri. Auzeam pe cineva spunand ca Pink Floyd (?) va veni la anul in Romania. Am mari indoieli. Nu vor veni pentru ca nu au unde sa cante. Nu vin aici pentru 4000 de oameni, unde, la Polivalenta ? Sala Palatului ? Sa fim seriosi…Pentru cine nu stie, Papp Laszlo Arena este o bijuterie arhitecturala; au fost peste 12000 (doisprezece mii !) de oameni, sonorizarea pur si simplu halucinanta, efectul vizual fenomenal ! Si, ca o “curiozitate”, arena a fost terminata in 3 ani !
Au fost foarte multi romani la concert, niste romani care mi s-au parut un pic “altfel”.
In sfarsit…acum mi-au ramas amintirile si am sufletul incantat: am reusit sa-l vad live pe omul care mi-a marcat adolescenta prin cantecele lui.
(cu scuze ca am postat acelasi raspuns si la celalalt topic Roger Waters)
ApreciazăApreciază
15 iunie 2002 Budapesta-In the Flesh
21 aprilie 2007 Barcelona The Dark side of the Moon
29 marie 2011 Barcelona-The Wall…firas al naibii!!!
…Despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie sa se taca.
ps:in 2002 parca am fost impreuna la Budapesta nu, Lulule?
ApreciazăApreciază
Pingback: Prima mea întîlnire cu Pink Floyd « Lucian Cremeneanu
Pingback: Prea mult “Wow”, prea puţin “Ah!” (The Wall, live in Budapesta, 2013) | Lucian Cremeneanu